Prima pagină » Știri externe » Fotografia rasismului în Marea Britanie. Cu cât a crescut nivelul de xenofobie în Regatul Unit

Fotografia rasismului în Marea Britanie. Cu cât a crescut nivelul de xenofobie în Regatul Unit

Datele vin la scurt timp după ce un partid eurofob și anti-imigrație, UK Independence Party (UKIP), a câștigat alegerile europarlamentare din Marea Britanie, transmite The Guardian.

Anunț îngrijorător din partea sociologilor britanici: rasismul a crescut simțitor în Regat în secolul 21. Descoperirea face parte dintr-un sondaj al British Social Attitudines și vine vine la scurt timp după ce un partid eurofob, anti-imigrație și, pe alocuri, rasist, UK Independence Party (UKIP), a câștigat alegerile europarlamentare din Marea Britanie, transmite The Guardian. Liderul formațiunii, Nigel Farage, a fost acuzat de mai multe ori de rasism, însă soția lui a negat acest lucru. „Îl afectează atacurile personale, dar pe mine nu mă deranjează, deorece știu că nu este rasist”, a declarat Kirsten, soția lui Farage. 

Procentul celor care au susținut că au fost afectați într-o oarecare măsură de rasism a crescut rapid imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001, în urma cărora Turnurile Gemene din New York s-au prăbușit și mii de persoane au murit. Pe urmă, au venit atacurile teroriste din Londra și Madrid. În 2011, în plină criză financiară, procentul a crescut din nou accelerat, ajungând la 38%. A urmat o scădere, la 26%, în 2012, datorită impactului pozitiv al Jocurilor Olimpice de la Londra, iar acum rasismul se află din nou în creștere rapidă.

Foto: Captură de ecran din The Guardian

Cercetarea BSA arată că cel mai afectați de rasism sunt muncitorii necalificați, iar femeile se simt mai vulnerabile din acest punct de vedere decât bărbații (32% vs 29% în 2012).

Dacă rasa, etnia și naționalitatea sunt tot mai importante pentru un popor cu o istorie multiculturală atât de bogată precum Marea Britanie, orientarea sexuală este din ce în ce mai irelevantă în ochii cetățenilor de aici. În ultimii 24 de ani, a scăzut abrupt procentul celor care consideră că relațiile sexuale între persoanele de același sex „implică cel puțin ceva greșit”, de la 77% în 1990, la 35% în 2012.

Foto: Captură de ecran din The Guardian

Orașul britanic în care sunt afectați cel mai puțin de rasism este Londra, mai arată sondajul, datorită diversității etnice mari și nivelului de trai mai ridicat. 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele
Autor
Autor