Fotografiile vorbesc de la sine. Mai mulți imigranți fără adăpost și-au instalat tabăra lângă un monument din Londra, dedicat victimelor atentatelor din 2005
Supraviețuitorii atentatelor din 7 iulie 2005 au declarat că imigranții est-europeni fac dovada unei lipse acute de respect. Oamenii străzii au fost fotografiați în timp ce dormeau în dreptul monumentului din Hyde Park, alături de genți și alte obiecte.
foto: captură Daily Mail
Unul dintre martori a povestit cum unul dintre supraviețuitorii atentatelor teroriste din 2005 a venit să se reculeagă la monument și a descoperit că este „înconjurat” de gunoaie. Situația este cu atât mai delicată cu cât săptămâna viitoare, monumentul va fi vizitat de premierul britanic David Cameron, scrie Daily Mail.
foto: captură Daily Mail
Evenimentele omagiale sunt organizate în memoria victimelor atentatelor sinucigașe din 2005, comise asupra a trei stații de metrou și una de autobuz din Londra. Fotografiile în care nomazii dorm în jurul monumentului au înfuriat opinia publică din Marea Britanie.
foto: captură Daily Mail
Jacqui Putnam, unul dintre supraviețuitorii atentatelor din 2005, a declarat pentru Evening Standard: „Este un comportament șocant și ofensator la adresa familiilor celor care au murit în atentate. Nu contează de unde provin acești oameni. Este evident că vorbim de un monument și ei sunt lipsiți de bun simț. Trebuie să protejăm mai bine acest obiectiv”.
foto: captură Daily Mail
Martorii susțin că imigranții au venit săptămâna trecută în zona memorialului, unde și-au instalat corturile. Construcția are 52 de stâlpi de oțel, câte unul pentru fiecare victimă a atentatelor care au zguduit Londra în urmă cu un deceniu.
7 iulie 2005, o zi neagră în istoria Londrei
Pe 7 iulie 2005, la ora locală 08:49 (07:49 UTC), o serie de explozii au lovit sistemul de transport din Londra. BBC a anunțat că au avut loc patru explozii. Inițial, buletinele de știri anunțau existența a unui număr de șapte explozii dar se pare că această greșeală a fost cauzată de pasagerii care ieșeau din mai multe stații.
Principala ipoteză este aceea a unor atacuri premeditate cu bombă, puse la cale de o grupare teroristă. Comisarul serviciului metropolitan de poliție Sir Ian Blair a declarat că exploziile au fost probabil rezultatul unui „atac terorist major”, dar nu a dorit să speculeze asupra implicării unei anumite organizații teroriste. Atacurile au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia summitul G8 de la Gleneagles (Scoția), la o zi după câștigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade și în timpul procesului lui Abu Hamza al-Masri.
Incidentele au condus la imediata evacuare a stațiilor metroului londonez și la închiderea rețelei. Străzile din apropierea stațiilor au fost închise. Trenurile aflate pe magistrale spre stațiile Euston, Paddington, Liverpool Street și King’s Cross au fost conduse în afara orașului. Rețeaua de transport în comun cu autobuzul a fost închisă în zona centrală.
Exploziile par să fi fost plănuite pentru a coincide cu prima zi de lucru a celui de-al 31-lea summit G8. Primul Ministru britanic, Tony Blair, a descris atacurile ca fiind „barbare”. Ministrul de Interne Charles Clarke a confirmat Camerei Comunelor că au avut loc patru explozii: trei la metrou în centrul Londrei și una într-un autobuz, la o oră de vârf.
Surse oficiale au confirmat că cel puțin 38 de persoane au murit, numărul din Tavistock Square neputând fii încă calculat. Cel puțin 90 de persoane au fost rănite doar în stația Aldgate, scrie ro.wikipedia.org.