FOTO&VIDEO | Război cu dronele între cele mai temute carteluri mexicane de droguri
Cele mai temute carteluri mexicane de droguri duc un război în care folosesc drone de atac. Forţele de securitate continuă operaţiunile într-o zonă muntoasă din sudul Mexicului, acolo unde un ONG local a denunţat un atac mortal cu drone.
„Potrivit mărturiei locuitorilor, există o confruntare între grupuri criminale în zonă, care generează acte de violenţă”, a indicat pe Facebook Ministerul Securităţii din statul Guerrero, în sudul Mexicului.
Măcel în Heliodoro Castillo
În același timp, autoritățile dau asigurări că vor continua operaţiunile desfășurate în zonă, potrivit BBC.
Presupusele grupuri criminale „îşi dispută teritoriul”, a adăugat autoritatea locală de securitate, fără a anunţa deocamdată morţi sau răniţi. Operaţiunea acoperă două comunităţi de pe teritoriul municipalităţii Heliodoro Castillo, în munţii statului Guerrero.
Vineri, un ONG local pentru apărarea drepturilor omului, Minerva Bello, a denunţat „un atac cu drone, cu dispozitive explozive” în zonă.
Directorul acestui ONG, preotul Filiberto Velazquez, a afirmat că a fost informat de autorităţi că „au fost asasinate persoane la Buenavista de los Hurtado”. „Se vorbește despre 30 de persoane”, i-a preotul unui jurnalist care l-a întrebat despre numărul morţilor.
Sâmbătă, 6 ianuarie, acelaşi director anunţase un alt bilanţ.
„Am putut constata prezenţa unui vehicul ars în care există un număr nedeterminat de cadavre carbonizate”, a scris el într-un comunicat, menţionând prezenţa a „cinci cranii”.
„Se raportează că există şase supravieţuitori. Trebuie amintit că acesta este un teritoriu greu accesibil şi cu comunicaţii limitate”, potrivit preotului.
Sute de mii de morți în războiul cartelurilor de droguri
Mai multe atacuri cu drone comise de cartelurile de droguri au fost raportate în ultimii ani în Mexic.
Traficanţii sunt activi în special în statul Guerrero, unul dintre cele mai sărace din ţară, unde se cultivă canabis şi maci.
Autorităţile mexicane au numărat peste 420.000 de crime şi zeci de mii de dispariţii în ţară de la sfârşitul anului 2006, începutul unei vaste ofensive antidrog lansate de preşedintele de la acea dată, Felipe Calderon.