François Hollande: Comunitatea internațională trebuie să oprească escaladarea violenței în Siria

Publicat: 29 08. 2013, 16:19
Actualizat: 07 06. 2014, 01:39

Comunitatea internațională trebuie „să acționeze pentru a opri escaladarea violenței” în Siria, a afirmat joi președintele francez François Hollande, în momentul în care puterile occidentale discută o acțiune militară, relatează AFP.

„Trebuie făcut totul pentru o soluție politică, dar ea nu va veni decât în cazul în care coaliția (opoziției) este capabilă să apară ca o alternativă și în cazul în care comunitatea internațională este capabilă să acționeze pentru a opri escaladarea violenței, masacrul chimic fiind doar o ilustrare” a acesteia, a declarat președintele francez.

Declarația a fost făcută la sfârșitul unei reuniuni cu șeful Coaliție Naționale Siriene, Ahmad al-Assi al-Jarba.

François Hollande a reafirmat „sprijinul deplin al Franței pentru opoziția (siriană), singura reprezentantă a poporului sirian, atât în opinia noastră, cât și în cea a unei mari părți a comunității internaționale”.

Șeful statului francez a confirmat că Franța va oferi „sprijin politic, dar și ajutor umanitar și material”.

Însă el nu a făcut nicio referire la sporirea „sprijinului militar pentru Coaliția Națională Siriană”, așa cum a anunțat marți.

„Vom utiliza sprijinul pe care îl avem în țările din Golful (Persic) pentru ca să existe această organizație”, a anunțat Hollande.

Arabia Saudită și Qatarul livrează armament rebelilor sirieni.

Evocând atacul chimic comis la 21 august, la periferia Damascului, pe care l-a atribuit regimului, Ahmad al-Jarba, care prezidează Coaliția Națională Siriană, a declarat, la rândul său, că „această crimă nu trebuie să rămână nepedepsită”. Este necesară o „pedepsire” a lui Bashar al-Assad și a „mașinii sale a morții”, a dat asigurări el.

La New York, cei cinci membri permanenți ai Consilliului de Securitate au rămas divizați, miercuri, la încheierea discuțiilor pe marginea unei rezoluții britanice privind justificarea lansării unui atac în Siria.

Moscova și Beijingul au continuat să respingă opțiunea militară în pregătire la Washington, Londra și Paris.

Conflictul din Siria, declanșat în martie 2011 de o revoltă populară care s-a militarizat în fața represiunii, s-a soldat cu peste 100.000 de morți, potrivit ONU, în timp ce milioane de sirieni au fost nevoiți să plece din propriile case.