Prima pagină » Știri externe » François Hollande dorește „neutralizarea” acestui lider din Orientul Mijlociu

François Hollande dorește „neutralizarea” acestui lider din Orientul Mijlociu

François Hollande dorește „neutralizarea
Președintele francez François Hollande dorește o "neutralizare a lui Bashar al-Assad" și participarea "tuturor părților (implicate în războiul civil din Siria) la o soluție", adică inclusiv a Iranului și țărilor de la Golf, a declarat el într-o reuniune cu ambasadorii, scrie presa franceză.

În tradiționalul discurs susținut în fața diplomaților la Conferința anuală a Ambasadorilor marți, la Palatul Elysée, șeful statului francez s-a oprit îndelung asupra Siriei. În același discurs, a cărei transcriere a fost publicată de către ziarul Ouest France în pagina electronică, el a evocat, de asemenea, numeroase subiecte ale actualității internaționale, între care viitoarea conferință privind modificările climatice de la Paris, în decembrie, situația din Ucraina, viitorul Europei, criza imigranților și terorismul.

„Este necesar să reducem cuceririle teroriste, fără să-l menținem (la putere) pe (președintele sirian Bashar) al-Assad, deoarece cele două (probleme) sunt în parte legate”, a declarat Hollande, pledând pentru o „tranziție politică” și evocând declarația Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută în acest sens, prima din ultimii doi ani, și faptul că „asocierea” Rusiei la ea deschide calea unui posibil dialog.

„Este necesar să stabilim condițiile” acestui dialog, a continuat șeful statului francez.

„Prima este neutralizarea lui Bashar al-Assad, a doua oferirea unor garanții solide tuturor forțelor opoziției moderate, în special sunnite și kurde, și păstrarea structurilor statului și unității Siriei”, a enumerat François Hollande.

Însă implicarea tuturor părților în soluție este cea mai importantă dintre toate condițiile, a insistat el. „Mă gândesc la țările de la Golf. Mă gândesc, de asemenea, la Iran. Mă gândesc la Turcia, care este necesar să se implice în lupta împotriva Daech (acronimul arab al grupării Statul Islamic) și angajarea sau mai bine (spus) reluarea dialogului cu kurzii”, a precizat președintele francez.

În urmă cu doi ani, notează Le Monde, adresându-se corpului diplomatic, Hollande îndemna la „pedepsirea” lui Al-Assad, care tocmai fusese acuzat că utilizase armament chimic la periferia Damascului. El susținea atunci, în mod deschis, o intervenție militară împotriva regimului sirian. Această opțiune părea iminentă, înainte ca președintele american Barack Obama să-și schimbe dramatic poziția.

Președintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat, într-un interviu difuzat pe postul de televiziune al mișcării șiiite libaneze Hazbollah, încrezător în susținerea Rusiei, contrazicând o sugestie americană potrivit căreia Moscova și Teheranul sunt pregătite să nu-l mai susțină.

El a lăudat „statornicia” politicii ruse și a spus că Rusia și Iranul nu-și abandonează prietenii, în acest interviu pentru postul Al-Manar.

Consiliul de Securitate al ONU a susținut în unanimitate, pe 17 august, o inițiativă vizând să favorizeze o soluție politică în Siria. Ea a fost primită cu neîncredere atât de către regim, cât și de opoziție.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a propus o serie de consultări între părțile implicate în conflictul sirian, în vederea unor negocieri. Însă, în acest interviu al-Assad l-a catalogat pe de Mistura „părtinitor”.

Conflictul din Siria a fost declanșat de reprimarea sângeroasă a manifestațiilor antiguvernamentale pașnice. Ele au degenerat într-o insurecție armată, iar apoi într-un război civil, care s-a soldat cu peste 240.000 de morți.

Din 2011, patru milioane de sirieni au fugit din țară, în principal în Turcia și Liban. În Liban, acești refugiați reprezintă deja un sfert din populația libaneză.

De asemenea, refugiații sirieni alimentează în prezent cea mai mare criză a imigranților de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, în încercarea de ajunge din Turcia către Ungaria și de aici în spațiul Schengen.

Citește și