François Hollande și Angela Merkel au lansat un avertisment cu privire la criza „excepțională” a imigranților

Publicat: 25 08. 2015, 10:49
Actualizat: 25 08. 2015, 13:09

Într-o declarație comună, la Berlin, cancelarul german a cerut deschiderea „până la sfârșitul anului” a unor centre de primire în Italia și în Grecia, menite să primească imigranții cu scopul de a-i tria pe cei eligibili pentru azil.

Gestionarea acestui aflux de sute de mii de persoane către coastele Mediteranei „este o responsabilitate care nu poate fi lăsată unei singure țări, ci care privește întreaga Europă”, a subliniat François Hollande.

„Astăzi ne confruntăm cu o situație excepțională”, a declarat președintele francez, alături de Angela Merkel. „Dar cu o situație excepțională care va dura, atât timp cât crizele pe care le cunoaștem nu vor fi rezolvate”, a adăugat el.

„Atunci, în loc să așteptăm, în loc să gestionăm de pe o zi pe alta aceste situații, este necesar să ne organizăm și să ne consolidăm politicile. Este ceea ce Franța și Germania propun”, a continuat șeful statului francez.

În Europa, „povara este necesar să fie repartizată în mod echitabil, ceea ce nu este cazul la ora actuală”, a remarcat, la rândul ei, Angela Merkel, a cărei țară se așteaptă să primească anul acesta aproximativ 800.000 de solicitanți de azil.

Guvernele țărilor Uniunii Europene (UE) au respins în iunie o propunere a președintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker care stabilea cote obligatorii pentru primirea a zeci de mii de imigranți care s-au refugiat în Grecia și Italia.

În schimb, ele s-au pus de acord asupra unui sistem de repartizare voluntară, limitându-se la un total de 60.000 de oameni.

Subiectul s-a înrăutățit vara aceasta, odată cu sosirea unui număr-record de 50.000 de imigranți în Grecia, pe mare, numai în iulie, venind dinspre Turcia.

Peste 5.000 de imigranți au intrat în Serbia, urmându-și drumul către Europa de Vest, după încercări fără rezultat ale forțelor de ordine macedonene de a-i împiedica să intre în Macedonia.

Cu două luni și jumătate înainte de summitul UE-Africa, care urmează să aibă loc la Valletta pe 11 noiembrie, François Hollande și Angela Merkel au cerut consolidarea cooperării cu țările africane în vederea favorizării expatrierii imigranților iegali.