France 24: Ce ar însemna pentru UE ascensiunea forțelor de dreapta în scrutinul EUROPARLAMENTAR /Efectele privind politica externă, mediul și migrația

France 24: Ce ar însemna pentru UE ascensiunea forțelor de dreapta în scrutinul EUROPARLAMENTAR /Efectele privind politica externă, mediul și migrația
Publicat: 05/06/2024, 07:30

Ascensiunea forțelor politice de dreapta, favorite în scrutinul europarlamentar, riscă să afecteze semnificativ dinamica politicilor Uniunii Europene, cu impact asupra abordării față de conflictul din Ucraina și față de alte crize internaționale, dar și cu potențiale modificări în privința tranziției ecologice și a gestionării imigrației, notează postul France 24.

”Sondajele de opinie arată că Europa se confruntă cu o potențială schimbare a direcției spre dreapta în scrutinul europarlamentar din 6-9 iunie, când milioane de cetățeni europeni vor vota noua componență a Parlamentului European. (…) În condițiile în care partidele de extremă-dreapta probabil vor obține influență suplimentară, votul ar putea afecta semnificativ dinamica politică din Uniunea Europeană și politica externă”, constată postul France 24.

Cei 720 de membri ai noului Parlament European vor avea puterea de a influența politicile climatice, în materie de imigrație, industrie, apărare și securitate. Dar vor stabili și prioritățile bugetului Uniunii Europene, un element esențial pentru furnizarea de asistență Ucrainei.

Cele mai mari grupuri politice din Parlamentul European sunt de obicei Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) și Socialiștii și Democrații (S&D, centru-stânga), iar, în contextul indiciilor privind ascensiunea forțelor de dreapta, grupul Identitate și Democrație (extremă-dreapta) ar urma să se poziționeze pe poziția a treia.

”În acest context, o coaliție de centru-dreapta a creștin-democraților, conservatorilor și forțelor de dreapta ar putea obține pentru prima dată majoritate în Parlamentul European”, subliniază France 24.

Politica externă a Uniunii Europene

Influența pe care Parlamentul European o are în materie de politică externă este eclipsată de Consiliul European, format din liderii celor 27 de state membre UE.

”Eurodeputații pot vota rezoluții, iar grupurile politice pot încerca să traseze o anumită direcție, dar nu au prea multă competență în materie de politică externă”, explică Sebastien Maillard, analist la Institutul Chatham House.

Dar acest lucru nu înseamnă că Parlamentul European este lipsit de putere în materie de politică externă. Fiind o ramură a autorității bugetare a Uniunii Europene, are un cuvânt greu asupra priorităților privind cheltuielile.

”În situația în care Parlamentul European se va orienta spre dreapta, s-ar putea atenua apelurile în sensul furnizării de sprijin militar Ucrainei sau asistenței umanitare în Fâșia Gaza. (…) Poziția fermă în favoarea Ucrainei ar putea deveni oscilantă, ținând cont de faptul că mulți politicieni de dreapta au poziții pro-ruse”, subliniază France 24.

Politica mediului

În contextul în care centrul de gravitație al Parlamentului European s-ar putea îndepărta de ecologiști, politica în domeniul mediului riscă să fie modificată.

Pentru eliminarea dioxidului de carbon din industrie, eurodeputații au stabilit oprirea fabricării de mașini dotate cu motoare pe benzină și motorină din 2035. Decizia va trebui confirmată însă în anul 2026.

”Dacă politicienii ecologiști suferă pierderi (…), conservatorii probabil vor încerca să amâne decizia privind vehiculele cu ardere internă. Întregul proces de eliminare a dioxidului de carbon din industrie va încetini”, explică Sebastien Maillard.

În plus, pe fondul protestelor fermierilor, politica agricolă va fi reconfigurată, prin ajungerea la o poziție de echilibru între doleanțele agricultorilor și protejarea mediului.

Migrație și politici de azil

Analistul Sebastien Maillard anticipează că vor fi modificate și alte politici – aplicarea normelor statului de drept, gestionarea imigrației și integrarea europeană. Ideea este împărtășită de Ségolène Barbou des Places, analist la Institutul Euro-Lab.

”Pentru multe state UE, Europa nu a mers suficient de departe în materie de securitate. Imigrația va rămâne o provocare centrală pentru următorul Parlament European, cu linii clare între stânga și dreapta. Există obsesia de a face tot posibilul pentru oprirea imigranților să ajungă în Europa”, subliniază Ségolène Barbou des Places.

Desemnarea noului președinte al Comisiei Europene

Rezultatul scrutinului europarlamentar va influența și desemnarea viitorului președinte al Comisiei Europene. Chiar dacă liderii statelor UE, reprezentați în Consiliul European, fac propunerea pentru acest post, vor fi obligați să țină cont de rezultatele electorale, iar candidatul trebuie să aibă majoritate în Parlamentul European.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Reuniunea din Elveția deschide posibilitatea NEGOCIERILOR Ucraina-Rusia /Sunt prevăzuți „pași concreți” pentru viitoare „interacțiuni” cu Moscova

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Planul lui Traian Băsescu. A explodat bomba despre fostul președinte al României: Diabolic!
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri