Francezii care se întorc din Siria și Irak ar putea fi ”consemnați la domiciliu”
Guvernul vrea ca acești francezi, care ar putea fi implicați în „filiere jihadiste” în Siria și Irak, să fie supuși în prealabil obligativității de a deține viză pentru a se întoarce în țară, a precizat sursa, subliniind că „înființarea acestui dispozitiv și acestor obligații presupune parțial o revizuire a Constituției”.
Președintele François Hollande a anunțat această revizuire a Constituției – care necesită votul a trei cincimi dintre parlamentari sau aprobarea prin referendum – luni, în fața Congresului reunit la Versailles, în cadrul ripostei la atentatele de vineri seara de la Paris, soldate cu cel puțin 129 de morți.
Unul dintre obiectivele șefului statului este, potrivit sursei guvernamentale, să „creeze o obligație de a dispune de viză de revenire pentru francezii implicați în activități teroriste în străinătate”.
Dacă dreptul unui cetățean francez de a reveni în țară este „inalienabil”, unii francezi „implicați în filierele jihadiste siriano-irakiene” fac „în mod regulat traseul dus-întors” între Franța și Siria, iar „acest drept inalienabil la revenirea oamenilor periculoși pune un risc de securitate important”, explică sursa citată.
Inspirându-se după exemplul Marii Britanii, Executivul vrea să „introducă pentru acești francezi sau rezidenți în Franța, identificați în prealabil ca reprezentând o amenințare teroristă, o interdicție de revenire în lipsa unui permis de intrare” sau a unei „vize de revenire”.
„Aceștia va trebui să solicite o autorizație și administrația va fixa condițiile revenirii: data, punctul de intrare și mijlocul de transport folosit, pentru a minimiza riscurile și a garanta preluarea și supravegherea de către serviciile de securitate încă de la intrarea pe teritoriul” țării, a mai afirmat sursa.
„Nerespectarea acestei formalitți va constitui un delict. Acest lucru va facilita urmărirea jihadiștilor care vor refuza să coopereze la revenire sau care vor alege să se întoarcă în mod clandestin. Acest lucru va facilita de asemenea urmărirea penală a celor împotriva cărora nu există suficiente elemente pentru a-i acuza de un act terorist sau de asociere cu infractori în scopuri teroriste”, a subliniat aceeași sursă.
În plus, Executivul vrea să le poată impune „condiții de supraveghere draconice la revenire”, precum „consemnarea la domiciliu” sau „participarea la un program de deradicalizare”.
Conform sursei, autoritățile au cunoștință de aproape 1.000 de francezi sau rezidenți în Franța care au mers în Siria sau Irak. „Dacă 142 dintre ei au murit acolo, 588 se află în continuare acolo și 247 au părăsit Siria și Irakul”.