Francois Hollande merge în Cuba. Ce se află în spatele aceste vizite istorice
Într-o țară în care infrastructura are nevoie de înnoire, marile grupuri din construcții sunt în mod evident dornice să obțină niște contracte mari. Dar dincolo de sectorul construcțiilor, Cuba abundă în oportunități pentru crearea de agenții imobiliare. De fapt, cubanezii sunt în general proprietarii locuințelor lor. Cei care au fost proprietari înaintea revoluției au rămas, iar ceilalți au devenit ulterior. Ei au recuperat locuințele celor exilați sau celor care au fugit de pe insulă după preluarea puterii de către Fidel Castro, care au fost repartizate de autorități.
Timp de mai multe decenii, vânzările imobiliare au fost interzise, fiind tolerat dar trocul. Rezultatul a fost un sistem vast de schimburi denumit „permuta”. În general este vorba despre un bun în stare bună în schimbul unei proprietăți mai vaste dar care necesită lucrări. Nimic nu împiedică însă plata neoficială pentru ajustarea tranzacțiilor prea dezechilibrate.
Din 2011, cubanezii pot vinde și cumpăra case și alte bunuri imobiliare. Dar organizarea acestei piețe se face treptat. În februarie, un reportaj al Radio Canada identifica două agenții imobiliare înființate la Havana. Una dintre ele avea înregistrate 2.300 de proprietăți și ar fi vândut 800 în mai puțin de un an. A doua, situată în centrul istoric al capitalei cubaneze, pare specializată în locuințe ce pot fi închiriate turiștilor.