La doar o zi după ce a câștigat scrutinul prezidențial, președintele-ales al Franței, Francois Hollande, a confirmat pentru The Telegraph că va anunța la summitul NATO de la Chicago (20-21 mai) plecarea Franței din Afganistan.
Retragerea anticipată a francezilor de pe frontul din Afganistan a fost una dintre promisiunile electorale făcute de socialistul Hollande, care consideră că „misiunea Franței s-a încheiat”.
Planul lui Hollande este ca soldații țării sale să se întoarcă acasă până la sfârșitul acestui an. Și Nicolas Sarkozy voia să-i retragă pe cei 3.600 de soldați francezi mai repede din Afganistan, însă, în cazul lui, aceasta însemna până la finele lui 2013.
Liderii Alianței Nord-Atlantice au reacționat imediat la planurile anunțate de Francois Hollande.
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a declarat că vrea să vorbească imediat cu noul președinte al Franței despre intenția acestuia din urmă de a-și retrage soldații din războiul afgan.
Cel mai probabil, Franța nu va avea timp să desfășoare o retragere totală din Afganistan în scurtul timp pe care îl cere Hollande. În primul rând, va avea nevoie de câteva luni doar pentru a-și scoate echipamentul militar de țară. Este suficient însă ca Hollande să nu se răzgândească până la summitul NATO de la sfârșitul lunii și să anunțe această retragere, după care să o și înceapă.
Franța are al cincilea cel mai mare contingent din Afganistan și există temeri că, o dată cu Franța, și alte țări europene care fac parte din coaliție vor începe să își facă bagajele, în vederea unei plecări timpurii din Afganistan. Acest lung război are parte de tot mai puțină susținere pe bătrânul continent, astfel că, de aici, consecințele ar veni în lanț.
SUA, care ar rămâne tot mai singure pe acest front, ar putea să își prelungească șederea, ceea ce ar fi o lovitură dezastruoasă pentru democrații americani și pentru administrația Obama.
Nici România nu va fi ocolită de urmările unei eventuale retrageri anticipate a Franței. În funcție de aliatul pe care țara noastră îl va alege – SUA sau Franța – , fie vom pleca și noi mai repede, ca francezii, fie asupra noastră se vor exercita presiuni pentru a suplimenta contingentul român, pentru a le veni americanilor în ajutor.
În prezent, sunt 1.773 de soldați români în Afganistan, potrivit datelor Ministerului Apărării Naționale, adică mai puțin de jumătate din numărul militarilor francezi.
Mandatul de președinte al lui Francois Hollande începe în 15 mai.
Citește și GALERIE FOTO. Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, împreună la mormântul soldatului necunoscut. VIDEO
Citește și Adrian Năstase, pentru GÂNDUL, despre victoria lui Francois Hollande: Relațiile Franței cu România vor fi mai bune