Francul ar putea arunca în recesiune una dintre cele mai stabile țări din Europa
„Creșterea economiei va fi cu siguranță mai slabă decât am estimat în luna decembrie și este posibil să avem unul sau două trimestre de scădere economică”, a afirmat Jordan, potrivit Wall Street Journal.
El a precizat că oficialii băncii centrale elvețiene sunt conștienți că decizia de a lăsa liber cursul franc/euro a cauzat dificultăți economiei și companiilor naționale, dar că este prea devreme pentru a aprecia în mod corect efectele negative ale acestei măsuri.
Jordan a afirmat că depinde de companiile elvețiene cum se vor adapta la noile condiții de pe piață și dacă vor face anumite ajustări în ceea ce privește numărul de ore lucrate și plata acestora.
Șeful băncii centrale consideră că francul este „în mod clar supraevaluat” la cursul actual, de aproximativ 1,05 franci pentru un euro, și a precizat că Banca Eleveției va monitoriza evoluția pieței valutare.
Banca Elveției a decis la jumătatea lunii ianuarie să elimine plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011. Imediat, francul s-a apreciat cu până la 38% față de dolar și 41% față de euro, ceea ce a făcut ca fonduri speculative și case de brokeraj din întreaga lume să înregistreze pierderi masive.
Banca centrală nu a avut altă opțiune decât să renunțe la politica monetară anterioară, întrucât „contextul internațional s-a schimbat”, a afirmat Jordan, care a dat ca exemplu în acest sens programul Băncii Centrale Europene (BCE), prin care instituția va începe să tipărească bani pentru a cumpăra obligațiuni guvernamentale emise de statele din zona euro.
Măsura BCE „ar fi pus o presiune enormă pe franc” și ar fi forțat banca elvețiană să cumpere valută în valoare de aproximativ 100 de miliarde de franci (108 miliarde de dolari) pe lună pentru a putea menține plafonul minim franc/euro.
„Întrebarea nu a fost dacă să renunțăm la plafon, ci când să o facem”, a declarat Jordan.
Două dintre cele mai importante institute de cercetare din Elveția, KOF și BAKBasel, estimează că economia elvețiană va intra în recesiune în acest an, în timp ce toate băncile mari din Elveția au redus prognozele de creștere a produsului intern brut.
Economia Elveției a avansat cu 0,6% în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior și cu 1,9% față de trimestrul al treilea din 2013.