Frankfurter Allgemeine Zeitung: ”Congresul SUA este cea mai mare problemă a lui Zelenski”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, începe să simtă cum se modifică discursul politic în Statele Unite, în condițiile în care viitorul plan major de asistență militară va trebui să primească aprobarea Congresului de la Washington, unde pozițiile sunt din ce în ce mai divergente, notează publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
”După o săptămână intensă de diplomație, președintele Ucrainei poate elabora un bilanț mixt. La Națiunile Unite, unde a participat personal anul acesta la sesiunea Adunării Generale, a avut un discurs puternic. Și, aparent, Ucraina ar urma să primească rachete balistice tactice de tip ATACMS, solicitate de mult timp. Acest lucru ar putea menține active dezbaterile din Germania pe tema furnizării de rachete de croazieră Taurus. Însă, la Washington, Zelenski a observat și realitatea dură a politicii interne americane. Următorul pachet major de asistență militară este blocat în Congres, iar Biden a fost nevoit să furnizeze un pachet mai redus, finanțat din bugetul existent”, comentează editorialistul Nikolas Busse, într-un material publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, sub titlul ”Congresul SUA este cea mai mare problemă a lui Zelenski”.
Editorialistul notează că președintele Zelenski ”începe să simtă cum se schimbă discursul politic” în Statele Unite ale Americii și că ”asistența destinată Kievului are un preț mare, pe care mulți alegători nu prea mai vor să îl suporte”.
Congresmeni republicani radicali blochează planul de asistență
Cea mai mare problemă a Ucrainei este opoziția exercitată de grupul politicienilor republicani considerați de extremă-dreapta din Camera Reprezentanților. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, nu face parte din acest grup, dar este supus presiunilor acestui grup de politicieni. În contextul cererilor Ucrainei de a primi asistență militară suplimentară, Kevin McCarthy a răspuns că acesta nu este membru al Congresului și nici președinte al SUA.
”Această situație este un exemplu asupra modului în care se schimbă discursul politic în Statele Unite. Solidaritatea cu Ucraina are un preț mare, pe care mulți alegători din societățile occidentale afectate de diverse crize nu prea vor să îl mai suporte. Rezultatele înregistrate de partidul Alternativă pentru Germania (AfD) în sondajele de opinie arată că acest lucru este din ce în ce mai valabil și în Germania”, constată editorialistul.
Citește și:
Administrația SUA va furniza asistență militară suplimentară Ucrainei