Decizia de introducere a opțiunii menținerii până la trei ani a controalelor la frontierele statelor din Spațiul Schengen nu este ”în niciun caz un progres”, ci este un ”eșec”, în contextul în care liderii europeni nu vor rezolvarea problemei migrației ilegale, comentează publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
”Spațiul Schengen, care permite circulația liberă a cetățenilor Uniunii Europene, este unul dintre succesele unității europene. Inițiativa este atât de captivantă încât a fost adoptată chiar și de state precum Elveția sau Norvegia, care, în schimb, nu vor să facă parte din Uniunea Europeană. Avantajele economice ale pieței interne sunt evidente, dar nu trebuie subestimate efectele psihologice. Faptul că nu trebuie să mai arăți pașaportul la frontieră a creat un sentiment de solidaritate între popoarele europene, care au avut mult timp conflicte”, notează editorialistul Nikolas Busse, într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung sub titlul ”Prelungirea controalelor în Schengen este eșecul ideii europene”.
Autorul atrage atenția că politicienii naționaliști din țările europene, inclusiv din Germania, ”visează să introducă noi bariere”, întrucât ”nu își pot imagina continentul unit”.
”Din cauza refuzului din ultimii ani de a aduce sub control imigrația ilegală, Europa suportă acum un preț mare: posibilitatea menținerii controalelor la frontierele interne din Spațiul Schengen a fost prelungită până la trei ani. (…) Este un eșec al ideii europene. Pentru a face lucrurile să funcționeze, politicienii care se numesc «europeni» ar trebui să demoleze barierele din calea integrării”, concluzionează editorialistul.
Președinția belgiană a Consiliului UE a anunțat un acord privind modificarea reglementărilor la frontierele din interiorul Spațiului Schengen.
Conform noilor reglementări, dacă există amenințări la adresa ”politicilor publice sau a securității”, pot fi introduse ”imediat” controale la frontiere cu durata de lună, care poate fi prelungită la trei luni. Însă, în anumite situații, controalele la granițe vor putea fi prelungite până la șase luni sau chiar până la doi ani.
”În situații de excepții majore, când sunt amenințări persistente, controalele la frontierele interne pot fi prelungite dincolo de doi ani, pentru cel mult șase luni suplimentare, care pot fi prelungite o singură dată, cu o durată totală de un an”, conform Consiliului UE.
Acordul de principiu va trebui aprobat formal de Consiliul UE și de Parlamentul European.
Numeroase state din cadrul Schengen au introdus, în ultimii ani, controale la frontierele interne, invocând riscurile generate de pandemie și de afluxul de imigranți, în contextul conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Foto: Profimedia
Citește și: