Roberta Metsola, realeasă marți în funcția de președinte al Parlamentului European, s-a remarcat prin sprijinul oferit Ucrainei în contextul invaziei militare ruse și a evocat ideea sancționării premierului israelian Benjamin Netanyahu, dar a cerut și reconfigurarea instituțiilor Uniunii Europene, pentru remedierea dezechilibrelor decizionale.
Roberta Metsola a primit un nou mandat de doi ani și jumătate la conducerea Parlamentului European, cu 562 de voturi favorabile din 623 de voturi valabil exprimate. Irene Montero, din Spania, a primit 61 de voturi.
Președintele Parlamentului European coordonează toate activitățile plenare, menține ordinea în timpul sesiunilor și semnează legile. Reprezintă Parlamentul European pe plan extern și în relația cu celelalte instituții europene.
”Roberta Metsola a propus ca Parlamentul European să acționeze pentru monitorizarea celorlalte instituții și tragerea la răspundere a acestora. Politicianul maltez a cerut eliminarea dezechilibrelor dintre instituții. În Uniunea Europeană, doar Comisia Europeană poate formula propuneri legislative concrete. Parlamentul European poate cere Comisiei Europene să inițieze o propunere legislativă”, notează publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
De la începutul invaziei militare ruse, Metsola s-a remarcat prin susținerea Rusiei, iar, în contextul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, a evocat ideea sancționării premierului Israelului, Benjamin Netanyahu.
Roberta Metsola este președinte al Parlamentului European din ianuarie 2022, succedându-l pe italianul David Sassoli. Este a treia femeie care deține această funcție și a studiat Drept European. Metsola este membră a Parlamentului European din 2013.
Foto: Profimedia
Citește și:
Reuters: ”În trecut, J.D. Vance l-a comparat pe Trump cu HITLER /Acum candidează în tandem”