Frankfurter Allgemeine Zeitung: UE trebuie să respecte propriile reguli /OPONENȚII centralizării puterii nu sunt naționaliști, ci europeni autentici
Uniunea Europeană trebuie să respecte regulile prevăzute în tratatele de funcționare, referitoare la menținerea identităților statelor membre și la aplicarea principiului subsidiarității în procesul decizional, notează publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, subliniind că oponenții centralizării puterii nu ar trebui considerați ”naționaliști”, ci ”europeni autentici”.
”Este un succes remarcabil faptul că Europa, ca structură supranațională a valorilor, nu este contestată de un număr mare de cetățeni și partide. Exact în aceste vremuri de război, în care valorile europene sunt apărate în Ucraina, sunt mai importante ca niciodată principiile unui continent al păcii și libertății. Dar un alt succes al Uniunii Europene se referă la menținerea în limite legale și la evaluarea în mod critic a sistemelor de guvernare democratică”, afirmă editorialistul Reinhard Müller, într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung sub titlul ”UE trebuie să respecte propriile reguli /Cine se opune tendințelor spre o Europă centralizată și insistă pentru respectarea normelor fundamentale nu este naționalist, ci european autentic”.
UE este comunitate formată din națiuni, trebuie să respecte principiul descentralizării
”Nu poate fi contestată nici legitimitatea democratică a Uniunii Europene. Democrațiile europene, singurele care pot deveni state membre UE, au creat o asociație de națiuni, pe baza voinței cetățenilor. (…) Pentru o comunitate de drept, este determinant să funcționeze în cadrul obligațiilor contractuale, în cazul de față, prin respectarea tratatelor UE. Uniunea Europeană respectă identitățile naționale ale statelor membre și principiul subsidiarității. Aceasta nu este o vorbă lipsită de sens: dacă nu este responsabilitatea UE, nu trebuie să intervină pentru a reglementa ceea ce poate fi reglementat mai bine la nivel regional sau național. Poate reglementa doar ceea ce este reglementat în mod clar în tratate”, subliniază editorialistul.
Însă practicile politice europene sunt adesea diferite. Toată lumea vrea avansarea integrării europene. Atât timp cât sunt promovate valorile europene, libertatea, atât timp cât puterea este menținută în limitele stabilite, nu este nimic greșit, notează editorialistul.
”Doar că, în multe domenii, nu este necesară mai multă putere europeană, ba chiar intră în contradicție cu tratatele, afectând libertatea cetățenilor și companiilor. Nici măcar pe piața internă, un element prețios al UE, baza bunăstării, nu sunt necesare norme detaliate”, subliniază editorialistul, cerând respectarea reglementărilor stabilite prin tratate, a principiului ”democrației verticale” și a ”libertății”.
”Este necesară diminuarea concentrării puterii europene, dar Europa trebuie să se concentreze pe valorile esențiale. Nu este previzibilă a inversare a tendinței de concentrare a deciziilor la Bruxelles. Toată lumea acționează pentru sporirea prerogativelor. Însă cine se opune tendinței spre o Europă cu putere centralizată și insistă pentru respectarea documentelor fundamentale nu este naționalist, ci european autentic”, concluzionează editorialistul Reinhard Müller.
Foto: Profimedia
Citește și: