Propunerile privind emiterea de obligațiuni comune la nivelul Uniunii Europene pentru atragerea de fonduri destinate apărării europene generează dispute suplimentare între Franța și Germania, comentează publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.
”Parisul pledează pentru emiterea de euro-bonduri, pentru a genera fonduri suplimentare destinate apărării. Berlinul se opune ferm. Propunerea este formulată de o țară care până acum nu avea simpatii pentru creditele comune la nivelul Uniunii Europene. Formula exactă care a generat controverse a dispărut din proiectul concluziilor summitului liderilor europeni reuniți la Bruxelles. Ar urma să fie utilizate «surse inovative» pentru suportarea cheltuielilor de apărare. Acesta a fost codul folosit pentru garanțiile creditelor comune din timpul crizei pandemiei. Germania și alte state au cerut eliminarea termenului din text. Însă dezbaterile pe acest subiect ar putea bloca în scurt timp lucrările în Consiliul UE și în cadrul Comisiei Europene în scopul «utilizării tuturor opțiunilor de identificare a mijloacelor financiare și prezentării unui raport până în iunie». Din această cauză, Uniunea Europeană și în primul rând Germania și Franța se află în fața unui nou test care generează dispute”, constată editorialistul Thomas Gutschker, într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Franța a semnalat clar că susține credite garantate în comun pentru remedierea deficitului structural în materie de apărare la nivelul UE.
”Nu vrem să excludem nicio sursă de finanțare care poate fi luată în considerare. Iar euro-bondurile fac parte din scenarii și ar trebui analizate”, a declarat un oficial din cadrul Palatului Elysée.
Ideea este susținută de premierul Estoniei, Kaja Kallas, care evocase din decembrie posibilitatea obligațiunilor comune pentru apărare, vehiculând cifra de 100 de miliarde de euro.
Guvernul de la Berlin se opune vehement asumării în comun a datoriilor la nivelul Uniunii Europene. Curtea Constituțională din Germania a acceptat euro-bondurile pentru relansarea economică post-pandemie, dar a plasat limite stricte, numind inițiativa o ”excepție istorică”, ceea ce afectează spațiul decizional al Bundestagului.
”În acest context, Guvernul german reacționează negativ de fiecare dată când apare vreo dezbatere pe tema datoriilor comune la nivel european”, subliniază editorialistul.
Oficiali guvernamentali germani au semnalat miercuri că dezbaterile privind viitoare instrumente de finanțare ”sunt interesante din punct de vedere intelectual”, ”dar nu ajută deloc în actuala situație”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține ideea achizițiilor de armament din bugetul Uniunii Europene, mai ales în contextul eforturilor de continuare a sprijinului pentru Ucraina, dar tema este sensibilă pentru națiuni membre UE precum Irlanda, Malta, Austria și Cipru, care vor să mențină poziții de neutralitate.
În schimb, există consens asupra utilizării fondurilor Instrumentului European de Pace pentru achiziții de armament destinat Ucrainei. O altă sursă ar putea fi profiturile generate de activele ruse blocate prin sancțiuni.
Foto: Profimedia
Citește și:
SUMMIT UE | Scholz vrea contribuții proporționale pentru Ucraina și cere armistițiu în Fâșia Gaza