Extinderea sau limitarea competențelor Uniunii Europene, oportunitatea aprofundării integrării europene, facilitarea proceselor decizionale în instituțiile comunitare figurează ca teme centrale ale partidelor din Germania în campania pentru scrutinul europarlamentar, iar sondajele indică un avans al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta), în detrimentul coaliției Guvernului Olaf Scholz.
”Ar trebui să aibă Uniunea Europeană mai multe competențe sau mai puține? Ar fi necesară o Constituție a UE? (…) Unii politicieni vor continuarea extinderii UE. Alții, în schimb, ar vrea ca statele membre să își mențină prerogative decizionale fundamentale. Sunt și formațiuni politice care solicită reforme”, notează publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), într-un articol intitulat ”Viitorul UE – acestea sunt dorințele partidelor”.
Formațiunea Uniunea Creștin-Democrată – Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta) este favorabilă integrării în UE a șase state din Balcanii de Vest, a Ucrainei și a Republicii Moldova.
Cu toate acestea, CDU-CSU ar vrea reformarea Uniunii Europene înainte de avansarea procesului extinderii, prin aplicarea deciziilor majorității calificate în materie de politică externă și chestiuni de securitate. Formațiunea pledează și pentru avansarea cooperării europene în materie de apărare, imigrație, economie, comerț, energie și protecția mediului.
Pe de altă parte, CDU-CSU ar vrea restructurarea Comisiei Europene și reducerea numărului funcționarilor.
”Respingem ideea continuării extinderii personalului”, arată programul europarlamentar al CDU, pledând și pentru suplimentarea prerogativelor Parlamentului European.
Partidul Verzilor propune dezvoltarea Uniunii Europene până la transformarea într-un stat federal.
”Obiectivul nostru este avansarea integrării. Viziunea noastră este Republica Federală Europeană, cu o Constituție europeană”, arată programul de campanie al partidului german.
De asemenea, formațiunea ecologistă cere ca Parlamentul European să aibă statut egal cu cel al Consiliului UE în toate domeniile.
Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) propune eliminarea deciziilor prin unanimitate în Consiliul Uniunii Europene.
”Acest lucru ar face Uniunea Europeană mai pregătită de confruntări, ar facilita negocierile și ar fi un proces mai democratic”, subliniază Partidul Social-Democrat, al cancelarului Olaf Scholz.
De asemenea, SPD ar vrea intensificarea instrumentelor de sancționare a statelor membre care încalcă drepturile omului, normele statului de drept și drepturile grupurilor minoritare.
Partidul Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) consideră că Uniunea Europeană nu poate fi reformată, subliniind că trebuie să rămână uniune a statelor europene.
”Vrem desființarea Parlamentului European, ales în mod nedemocratic. Până la reglementarea situației, competențele ar trebui transferate Consiliului UE, iar reprezentanții statelor membre trebuie conectați la deciziile parlamentelor naționale”, arată programul electoral al AfD.
Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) cere simplificarea procedurilor Uniunii Europene. În privința funcționării instituțiilor UE, FDP pledează pentru aplicarea principiului subsidiarității, adică decizii luate la nivelul cel mai redus posibil.
”Lumea nu ar trebui să asocieze UE cu reglementările exagerate sau cu interdicțiile, ci mai degrabă cu soluții simple, rapide și ușor de înțeles”, subliniază FDP, cerând și intensificarea digitalizării.
Partidul Stângii (Die Linke) vrea intensificarea contribuțiilor cetățenilor la procesul decizional european.
”Ar trebui create forumuri consultative pe diverse teme, pentru intensificarea participării cetățenilor”, subliniază formațiunea.
În Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) este creditată cu 27-32% din intențiile de vot, fiind urmată de partidul Alternativă pentru Germania (AfD, centru-dreapta), cu 13-17%.
Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) este la nivelul de 12-16%, la fel ca Alianța ’90/Verzi. Partidul Liber-Democrat (FDP, centru-dreapta) este creditat cu 3-5% din intențiile de vot, iar Partidul Stângii are un scor de 2-4%, potrivit unui sondaj citat de publicația Süddeutsche Zeitung.
La nivel european, Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) este creditat cu obținerea a 170 de locuri în Parlamentul European, care va avea 720 de membri.
Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D, centru-stânga) ar urma să obțină 142 de locuri, iar Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, dreapta) ar urma să aibă 76 de membri. Un alt grup suveranist – Identitate și Democrație – probabil va obține 68 de locuri, iar Partidul Înnoim Europa, 75 de locuri. Verzii sunt creditați cu 41 de locuri.
Foto: Profimedia
Citește și: