Franța a început vaccinarea împotriva virusului variolei maimuței. Două persoane au primit serul

Publicat: 29 05. 2022, 15:54
Sursa foto: Shutterstock

A început vaccinarea împotriva virusului variolei maimuței în Franța. Astfel, două persoane care au intrat în contact cu virusul au primit deja prima doză a vaccinului Invanex la un spital din Paris. Autorităţile sanitare franceze au anunțat in urmă cu câteva zile că recomadă vaccinarea persoanelor care au fost expuse acestui virus.

Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente, Imvanex este un vaccin folosit pentru a proteja împotriva variolei la adulţi.

Vaccinul a fost administrat în contextul unei creşteri a numărului de cazuri de variola maimuţei, informează Agerpres.

Ministrul francez al Sănătăţii, Brigitte Bourguignon, a declarat săptămâna acesata că în țară au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul variolei maimuţei şi că situaţia este sub control.

Potrivit medicilor, virusul provoacă de obicei simptome uşoare cum ar fi erupţii cutanate, febră şi pustule, care pot deveni însă şi severe.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,  virusul a ajuns deja în 20 de ţări, iar numărul cazurilor ar putea creşte.

Dacă în Franța numărul cazurilor este limitat, în Marea Britanie au fost identificat un număr mult mai mare. Astfel că peste 1.000 de persoane au fost vaccinate după ce au venit în contact cu virusul. Regatul Unit a cumpărat până acum peste 20.000 de doze de Imvanex, în timp ce în Germania deși nu au fost încă raportate vaccinări, autorităţile sanitare au comandat până la 40.000 de doze.

Uniunea Europeană va achiziționa vaccinuri împotriva virusului variolei maimuței. Câte doze va cere România

Anunțul autorităților franceze vine la doar câteva zile după ce Uniunea Europeană a transmis că va demara procedura de achiziție de vaccinuri împotriva variolei maimuţei.

România a anunțat prin ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că țara noastră a solicitat până acum 1.000 de doze din vaccinul împotriva variolei maimuţei pe care Uniunea Europeană urmează să-l achiziţioneze.

„Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică. Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă, potrivit adevărul.ro.