Franța a interzis o parte din cursele aeriene interne. Care este motivul

Publicat: 12 04. 2021, 16:24
Franța a interzis zborurile interne pe distanțe foarte scurte. Sursa foto: Shutterstock

Parlamentul din Franța a votat suspendarea curselor aeriene interne pe rutele pentru care există legături directe cu trenul și care pot fi asigurate cu transportul feroviar în mai puțin de două ore și jumătate.

Decizia parlamentarilor face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice și a poluării, informează HotNews.

Interdicția este o versiune mai relaxată a unei propuneri formulate de convenția cetățenească pentru problemele climatice, înființată de președintele Emmanuel Macron.

Decizia a fost adoptată, însă, după dezbateri aprinse în Parlamentul de la Paris.

Comisia pentru probleme climatice înființată de Macron recomandase anularea tuturor zborurilor interne pentru care există o alternativă feroviară dacă aceasta durează mai puțin de patru ore.

Companiile aeriene din Franța s-au opus acestei propuneri

Companiile aeriene, dar și unele regiuni franceze, s-au opus propunerii comisiei înființate de Macron, citând, printre altele, impactul uriaș pe care pandemia l-a avut deja asupra călătoriilor.

Astfel, Parlamentul a decis adoptarea unei intedicții modificate față de propunerea inițială. Dacă propunerea viza zborurile pentru care există alternativă feroviară mai scurtă de patru ore, în forma adoptată de Legislativ limita a fost scăzută la două ore și jumătate.

În urmă cu un an, Guvernul de la Paris a fost de acord să acorde un împrumut de 7 miliarde de euro companiei Air France dacă aceasta din urmă va renunța la anumite curse interne. Cu toate acestea, noua lege va interzice și operatorilor de curse low-cost să opereze pe anumite rute.

Ministrul francez al Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, a afirmat în Parlament că intervalul de două ore și jumătate a fost ales întrucât exista riscul de a izola anumite teritorii greu accesibile.

Măsura, puternic criticată

Parlamentarii au adoptat măsura în pofida faptului că au existat opozanți ai acesteia din toate partidele politice.

Spre exemplu, parlamentarul socialist Joël Aviragnet spune că măsura va avea „un cost disproporționat” în materie de vieți omenești. Totodată, el mai atrage atenția că aceasta va duce la pierderi de locuri de muncă în mai multe sectoare ale economiei.

Alți parlamentari, inclusiv din Partidul Verde, spun că, din contră, forma adoptată este prea relaxată, lăsând fără obiect propunerea comisiei înființate de Emmanuel Macron.

Detaliile privind cursele care urmează să fie interzise vor fi publicate curând.