Franța a pierdut ratingul „AAA” și de la Fitch, după S&P și Moody’s anul trecut
Franța a pierdut ratingul de top din partea agenției de evaluare Fitch, care a retrogradat cu o treaptă calificativul țării, la „AA+”, din cauza situației economice dificile și creșterii datoriei de stat.
Perspectiva atribuită ratingului Franței este „stabilă”.
Fitch era singura dintre cele trei mari agenții de rating care mai atribuia Franței ratingul de top „AAA”.
Agenția a avertizat, într-un comunicat, asupra riscurilor legate de deficitul bugetar al Franței, pe fondul perspectivei incerte a creșterii economice și crizei din zona euro, chiar și în condițiile în care angajamentul guvernului pentru consolidarea fiscală ar rămâne valabil.
Economia Franței nu a mai înregistrat o creștere economică semnificativă de trei ani, iar șomajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar Internațional anticipează că economia Franței se va contracta în acest an cu 0,2%, notează Bloomberg.
Standard & Poor’s a coborât ratingul Franței de la „AAA” la „AA+” în luna ianuarie a anului trecut. Moody’s a retrogradat Franța de la „Aaa” la „Aa1” în noiembrie.
Piețele nu au avut reacții sesizabile la aceste decizii, investitorii preferând să se bazeze în mai mare măsură pe propriile analize și mai puțin pe sfaturile agențiilor de rating.
Potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, obligațiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piața secundară cu 9,6% de la retrogradarea operată de S&P, respectiv cu 0,3% după decizia Moody’s.
Randamentul obligațiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani a închis vineri la 2,19%, față de 2,53% în iunie, respectiv 1,65% în mai. Titlurile similare germane afișau vineri un randament de 1,56%.
Președintele Francois Hollande, care conduce un guvern socialist, încearcă să revigoreze creșterea economică și să reducă șomajul după un deceniu de scădere a prezenței franceze pe piețele de export, pe fondul ascensiunii Chinei și Germaniei.
Comisia Europeană a cerut Franței în luna mai să restructureze sistemul public de pensii și codul muncii, iar FMI consideră că taxele au ajuns la un nivel maxim, astfel încât nu mai pot fi crescute pentru a acoperi deficitul.