Franța acuză Marea Britanie de „lipsă de umanitate” față de refugiații ucraineni
Ministrul de Interne din Franța, Gérald Darmanin, i-a transmis sâmbătă o scrisoare deschisă omologului său din Marea Britanie, Priti Patel, prin care a criticat „răspunsul total inadaptat” al autorităților de la Londra, dar și „lipsa de umanitate” în cazul refugiaților ucraineni respinși de britanici la granița cu Franța.
Gestul oficialului francez vine în contextul în care aproximativ 150 de refugiați ucraineni care au dorit să meargă la rudele lor din Marea Britanie după ce țara lor a fost invadată de Rusia au fost invitați de oficialii britanici „să se întoarcă” și „să meargă la Paris sau la Bruxelles” pentru a obține vize în consulatele britanice, informează Agerpres.
Astfel, Darmanin a criticat „răspunsul total inadaptat” și „lipsa de umanitate” față de refugiații ucraineni aflați în dificultate. Potrivit acestuia, cel mai frecvent, refugiații sunt „femei cu copii mici, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi”.
Oficialul spune că peste 400 de refugiați ucraineni au sosit la Calais de la începutul războiului.
Tensiuni între Franța și Marea Britanie din cauza migrației
De câteva zile, situația refugiaților ucraineni de la Calais este o sursă de dispută între Paris și Londra, însă relațiile dintre cele două țări sunt deja tensionate ca urmare a trecerilor ilegale de migranți din ultimii ani dinspre Franța spre Marea Britanie.
Joi, Guvernul de la Paris a anunțat că Marea Britanie va înființa „un fel de consulat” la Calais, pentru a elibera vize pentru refugiații ucraineni.
„Devine imperativ ca reprezentanţa voastră consulară, în mod excepţional şi pentru perioada crizei, să poată elibera vize pentru reîntregirea familiei direct la Calais. Ar fi de neînţeles dacă s-ar desfăşura întăriri consulare în acest scop în toată Europa şi până în Ucraina şi nu ar fi la fel cel mai aproape de frontierele voastre. Litoralul nostru au fost scena a prea multe tragedii umane”, a scris Darmanin în scrisoarea deschisă.
El a făcut referire la naufragiul unei ambarcațiuni cu migranți care traversau Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie. Naufragiul, produs la finalul lunii noiembrie, a dus la decesul a 27 de migranți, iar ministrul francez a cerut ca Marea Britanie „să nu adauge familiile ucrainene” pe lista victimelor.