Franța condamnă „cursa subvențiilor” declanșată de SUA. Parisul cere un răspuns „unit și puternic” al Europei în fața Americii
„Cursa subvenţiilor este contrară tuturor regulilor comerţului internaţional”, acuză Franța prin ministrul Economiei, Bruno Le Maire. „Subvenţiile americane necesită un răspuns coordonat, unit şi puternic” din partea europenilor, crede politicianul din Hexagon.
Parisul îndeamnă Europa să acționeze cu aceleași arme ca SUA pentru a putea contrabalansa efectele acestui război economic ce s-a declanșat.
SUA atrage investitorii europeni
„Unele mari companii străine care doreau să se instaleze în Europa ezită acum între locaţii europene şi locaţii americane”, arată Le Maire. Afirmațiile ministrului francez al Economiei, făcute într-un interviu pentru patru publicaţii europene – Les Echos, Handelsblatt, El Mundo şi Corriere della Sera -, trebuie privite ca un semnal de alarmă transmis Bruxellesului: dacă nu acționează, UE își riscă inclusiv viitorul ca entitate politică, socială și economică!
„În unele cazuri, cuantumul subvenţiilor pe care îl propune Administraţia Biden este de patru până la 10 ori mai mare decât cuantumul maxim autorizat de Comisia Europeană. În Franţa, primele noastre estimări arată că în joc sunt 10 miliarde de investiţii şi mii de locuri de muncă în industrie”, spune Bruno Le Maire.
„Industria noastră înregistrează deja un deficit de competitivitate legat de diferenţele de preţ la energie între America şi Europa. Subvenţiile masive prevăzute de Inflation Reduction Act (IRA), această lege americană, şi concurenţa chineză, de asemenea puternic subvenţionată, riscă să adâncească şi mai mult deficitul” – Bruno Le Maire
Legea americană asupra reducerii inflaţiei, numită astfel pentru a se ancora în realitate, dar care este, de fapt, un program de reforme sociale, constituie un plan de investiţii în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari.
Se așteaptă soluții de la Comisia Europeană
În context, Bruno Le Maire a pledat pentru un „răspuns coordonat, unit şi puternic al Uniunii Europene faţă de aliaţii noştri americani. Doar fermitatea ne va permite să obţinem rezultate”. Mai departe, ministrul francez al Economiei spune că aşteaptă „de la Comisia Europeană propuneri ferme şi proporţionate, în special o afirmare mai strictă a intereselor noastre de mediu, dispozitive de preferinţă europeană sau o accelerare a utilizării de instrumente de reciprocitate”.
În opinia lui Le Maire, „o politică monetară restrictivă nu este compatibilă cu o politică bugetară expansionistă, care nu trebuie să susţină în mod nelimitat cererea, ci să evolueze spre ajutoare mai ţintite”.
Nu în ultimul rând, Bruno Le Maire a estimat că, „atunci când vom ieşi din această criză energetică, noi vom avea un nivel de inflaţie probabil mai ridicat decât ceea ce am cunoscut în ultimele decenii pentru că relocarea producţiei noastre şi decarbonizarea economiei vor scumpi structural costul unor produse”.