Franța declară sfârșitul erei austerității

Publicat: 06 05. 2013, 13:19
Actualizat: 17 02. 2016, 10:08

Ministrul francez de Finanțe Pierre Moscovici a declarat sfârșitul erei austerității, după ce omologul său german a oferit flexibilitate în problema reducerii deficitului bugetar, relatează Bloomberg.

„Asistăm la sfârșitul dogmei austerității, ca instrument unic de combatere a crizei datoriilor suverane în zona euro. Am pledat de un an pentru o strategie de creștere. Austeritatea singură împiedică creșterea”, a afirmat Moscovici la postul de radio Europe 1.

Parlamentarii germani nu sunt însă de acordul cu prelungirea cu doi ani, până în 2015, a termenului până la care Franța trebuie să își reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB prevăzut în legislația Uniunii Europene.

„Am arătat clar guvernului, cancelarului și ministrului de Finanțe că în cazul Franței o amânare cu un an, până în 2014, este limita absolută pentru noi. Franța trebuie să arate că vrea să facă reforme structurale”, a declarat Norbert Barthle, purtător de cuvânt al Uniunii Creștin Democrate în probleme de politică bugetară.

Cancelarul german Angela Merkel este în campanie electorală pentru un al treilea mandat, astfel că activitățile politice europene sunt în stagnare, iar președintele BCE Mario Draghi este pe cale să preia inițiativa. În aceste condiții, există riscul ca politicienii să dea înapoi în privința măsurilor de stimulare a competitivității și de revenire la creștere economică.

„Piețele vor accepta atenuarea austerității, atâta timp cât guvernele se vor concentra în continuare pe reformele structurale”, a delcarat Joachim Fels, director la Morgan Stanley în Londra.

Impactul austerității a fost scos în evidență săptămâna trecută de nivelul record al șomajului.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, șomajul mediu din zona euro, în prezent de 12,1%, se va menține peste 12% și anul viitor.

Declarația lui Moscovici arată că Franța va evita sancțiunile pentru ratarea țintei deficitului bugetar în 2012 și incapacitatea de a aduce indicatorul la nivelul de 3% din PIB în acest an.

Comisia Europeană anticipează pentru Franța un deficit bugetar de 3,9% din PIB în acest an și de 4,2% în 2014.

Schaeuble a declarat publicației Bild am Sonntag că există o anumită flexibilitate de a acorda mai mult timp Franței și Spaniei pentru reducerea deficitului bugetar.

El a arătat că Executivul UE va face propuneri concrete în acest sens, până la sfârșitul lunii mai, care vor fi discutate și decise de miniștrii de finanțe din zona euro.