Prima pagină » Știri externe » Franța denunță ingerințele RUSIEI în țările europene /„Alegerile din România au ilustrat influențarea opiniilor pe rețele de socializare”

Franța denunță ingerințele RUSIEI în țările europene /„Alegerile din România au ilustrat influențarea opiniilor pe rețele de socializare”

Rusia a lansat o campanie de influențare a opiniilor în țările europene, inclusiv în Franța, afirmă ministrul francez de Externe în exercițiu, Jean-Noël Barrot, subliniind că acțiunile Moscovei s-au evidențiat în cursul alegerilor desfășurate în România și Republica Moldova.

Audiat în Adunarea Națională, Camera inferioară a Parlamentului Franței, Jean-Noël Barrot a declarat că, în contextul războiului cu Ucraina, Rusia a intensificat acțiunile de influențare a opiniilor pe platformele de socializare online.

”Franța este vizată de mai multe tipuri de ingerințe străine de tip digital. Modul de operare este variat, evoluează constant. Recentele alegeri din Republica Moldova și România au ilustrat, spre exemplu, utilizarea masivă a persoanelor care au rol de influențare a opiniilor pe rețele de socializare, în special pe TikTok, pentru perturbarea alegerilor. Dispunem de elemente care confirmă că Rusia încearcă să manipuleze influenceri și în alte țări europene, inclusiv în Franța”, a precizat Jean-Noël Barrot.

”Investigațiile sunt în curs, le cerem creatorilor de conținut și abonaților acestora să fie mai vigilenți asupra acestei amenințări care vizează dezbaterile noastre publice. Trebuie să înțelegem amenințarea, să facem front comun și să alegem instrumentele de reacție. Franța și-a consolidat instrumentele pentru a detecta ingerințele digitale”, a subliniat ministrul francez de Externe în exercițiu.

Comisia Europeană a inițiat proceduri formale împotriva platformei TikTok pentru presupuse încălcări ale Legii Serviciilor Digitale (DSA) în privința obligațiilor de a evalua și a contracara corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România.

Comisia Europeană cere platformei TikTok să furnizeze informații referitoare la gestionarea riscurilor de manipulare a informațiilor. În mod special, Comisia Europeană cere ca TikTok să ofere informații detaliate despre analizarea și atenuarea riscurilor exploatării prin conturi neautentice sau în mod automat a serviciilor sale și a problemelor generate de softurile algoritmice. În plus, Comisia Europeană vrea informații despre modul în care TikTok le permite părților terțe să efectueze evaluări publice și să aibă acces la datele publice accesibile, pentru a detecta, a identifica și a înțelege riscurile sistemice asociate proceselor electorale.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat recent, după o conversație cu președintele Klaus Iohannis, că Uniunea Europeană va acționa pentru a se asigura că platformele online își respectă obligațiile legale, subliniind că este sarcina ”cetățenilor români să decidă ce este cel mai bine pentru țară”, fără ”interferențe străine”.

În replică, reprezentanții platformei online TikTok, deținută de grupul digital chinez ByteDance, au dat asigurări că vor colabora cu experții Comisiei Europene în procedurile de verificare demarate pe fondul suspiciunilor privind influențarea alegerilor din România.

Patru membri ai Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Senatului SUA au denunțat, luni, ”interferențele ruse” în alegerile din România, afirmând că acțiunile se înscriu în ”războiul hibrid” al Moscovei asupra Europei și subliniind că Washingtonul sprijină Bucureștiul în organizarea unui scrutin ”liber” și ”corect”.

Foto: Profimedia

Video: Adunarea Națională din Franța

Citește și:

VIDEO Partidul FDP vrea reducerea BIROCRAȚIEI în Germania, în efortul de stimulare a relansării economice

Nicolas Sarkozy, CONDAMNAT definitiv în cazul interceptărilor telefonice

Oficial rus: RUSIA este pregătită să colaboreze cu Administrația Donald Trump

Companiile din Uniunea Europeană DEVANSEAZĂ SUA și China la capitolul investițiilor în cercetare și dezvoltare

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și