Prima pagină » Știri externe » Franța deschide o anchetă pentru crime de război împotriva regimului al-Assad

Franța deschide o anchetă pentru crime de război împotriva regimului al-Assad

Franța deschide o anchetă pentru crime de război împotriva regimului al-Assad
O anchetă penală pentru "crime de război" a fost deschisă în Franța împotriva regimului lui Bashar al-Assad, pentru abuzuri comise în Siria în perioada 2011-2013, relatează AFP în pagina electronică.

În urma unei semnalări din partea Quai d’Orsay, Parchetul din Paris a deschis pe 15 septembrie o anchetă preliminară pentru „crime de război”, a declarat o sursă apropiată dosarului, o informație confirmată de către o sursă diplomatică.

Ancheta se bazează pe mărturia lui „César”, un fost fotograf din cadrul poliției militare siriene, care a fugit din Siria în iulie 2013, luânnd cu el aproximativ 55.000 de fotografii în care apar corpuri torturate.

„În fața acestor crime, care afectează conștiința umană, acestei birocrații a ororii, în fața acestei negări a valorilor umanității, este responsabilitatea noastră să acționăm împotriva impunității acestor asasini”, a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius, potrivit site-ului 20minutes.fr, care citează AFP.

– Mărturia fotografului César

„Raportul César – mii de fotografii de nesuportat, autentificate de către numeroși experți, care arată cadavre torturate și (ale unor oameni) morți de foame în închisorile regimului expune cruzimea sistematică a regimului Bashar al-Assad”, a declarat Laurent Fabius, care se află la New York, la Adunarea Generală a ONU.

Secția pentru genocid a Tribunalului de Mare Instanță de la Paris se ocupă de dosar. Justiția franceză este competentă să judece presupușii vinovați ai acestor crime în cazul în care un francez sau un francez de origine siriană se află printre victime, ceea ce încearcă să afle jandarmii din cadrul Biroului central de luptă contra crimelor împoriva umanității, genocidelor și altor crime de război (OCLCHGCG).

Quai d’Orsay a semnaat faptele procurorului Parisului în baza articolului 40 din Codul de Procedură Penală, care obligă orice autoritate publică să transmită justiției informații pe care le deține, dacă are cunoștință de o crimă sau infracțiune, oricare ar fi ea.

Într-o conferință de presă la Paris, în martie 2014, mai multe imagini de o cruzime de nesuportat, provenind dintr-un album adus de „César”, au fost proiectate la Institutul Lumii Arabe.

Scris în engleză, cu litere de culoarea sângelui, și intitulat „Assad’s secret massacres” (Masacrele secrete ale lui al-Assad), fotoreportajul era destinat instanțelor internaționale, inclusiv ONU, în vederea instruirii unui dosar cu privire la responsabilitatea regimului față de aplicarea „torturii în masă”.

Pe aceste clișee apar ochi scoși, oameni cu leziuni pe spate sau abdomen, corpuri descărnate și aproximativ 100 de cadavre zăcând într-un hangar.

Damascul a catalogat la vremea respectivă raportul drept „politic”.

Anunțarea acestei anchete are loc în contextul în care criza siriană se află în centrul Adunării Generale a ONU.

Președintele francez François Hollande a declarat luni, la ONU, că „nu putem să punem victimele să colaboreze cu călăul”, excluzându-l astfel pe Bashar al-Assad de la o soluție politică la conflict.

Președintele american Barack Obama a insistat marți asupra necesității plecării de la putere a președintelui sirian pentru învingerea jihadiștilor din Statul Islamic (SI), în timp ce Vladimir Putin insistă asupra menținerii lui la putere.

Citește și