„Avem câteva elemente suplimentare, dar nu avem probe, deci nu pot să le prezint aici”, i-a răspuns șeful statului francez unui jurnalist care l-a întrebat dacă este adevărat că președintele sirian Bashar al-Assad utilizează arme chimice la ora actuală.
„Ceea ce știu este că acest regim a demonstrat o dată oroarea mijloacelor pe care le putea utiliza și refuzul oricărei tranziții politice”, a adăugat președintele francez.
În cadrul unui acord ruso-american, în septembrie 2013, care a permis evitarea unor atacuri militare americane, Siria, devastată de un război civil de trei ani, s-a angajat să-și distrugă aresenalul chimic până la 30 iunie.
Potrivit Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), Siria a evacuat de pe teritoriul său, până la 14 aprilie, aproape două treimi din aresenalul chimic.
Acordul ruso-american, urmat de o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, a fost încheiat după un atac cu arma chimică soldat cu sute de morți, în apropiere de Damasc, în august 2013. Regimul și rebelii s-au acuzat reciproc de comiterea acestui atac.
„Franța acționează astfel încât Siria să-și regăsească în sfârșit libertatea și democrația. Am vrut ca armele chimice să poată să fie distruse” și „facem totul pentru a permite negocieri, pentru a permite o tranziție politică”, a declarat anterior François Hollande.