Prima pagină » Știri externe » Franța intervine în disputa privind Sahara Occidentală. Parisul cere evitarea violențelor

Franța intervine în disputa privind Sahara Occidentală. Parisul cere evitarea violențelor

Franța intervine în disputa privind Sahara Occidentală. Parisul cere evitarea violențelor

Franța a făcut apel la detensionarea situației din Sahara Occidentală, în contextul în care Frontul Polisario a acuzat forțele marocane că au încălcat armistițiul dintre cele două părți din 1991.

De altfel, mișcarea pro-independența Saharei Occidentale a anunțat că, în urma acțiunilor Marocului, nu mai recunoaște, cel puțin temporar, acordul de încetare a focului.

În intervenția sa, Franța solicită ca părțile implicate „să facă totul pentru a evita escaladarea” tensiunilor din Sahara Occidentală.

„Franţa cere astăzi să se facă tot posibilul pentru a se evita escaladarea şi să se revină cât mai curând la o soluţie politică. Aceste evenimente demonstrează importanţa unei relansări rapide a procesului politic,în special prin numirea cât mai curând posibil a unui nou emisar personal al secretarului general al Naţiunilor Unite, a anunțat Ministerul de Externe de la Paris prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres.

Trupele marocane au lansat vineri o operaţiune în zona tampon Guerguerat, în extremitatea sudică a fostei colonii spaniole, pentru a redeschide un drum blocat spre Mauritania.

Marocul, care controlează aproximativ două treimi din fosta colonie, doreşte o „autonomie sub control”, în timp ce Frontul Polisario, susţinut de Alger, militează pentru independenţă şi solicită un referendum pentru autodeterminare.

Tensiuni tot mai mari în regiune

Tensiunile dintre Maroc și Frontul Polisario, care, susținut de Algeria, susține independența Saharei Occidentale, au crescut în ultimele săptămâni după ce protestatari pro-independență au blocat principala șosea care leagă Sahara Occidentală de țara vecină, Mauritania.

Marocul a anunțat vineri că va începe o operațiune pentru a elibera respectiva șosea, care traversează o zonă-tampon monitorizată de Organizația Națiunilor Unite.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că instituția este dispusă să facă tot ce este necesar pentru a evita încălcarea armistițiului și pentru a determina cele două părți să revină la negocieri.

Cu toate acestea, ministrul marocan de Externe, Nasser Bourita, a negat că ar fi avut loc confruntări, adăugând că Armata marocană a lansat doar focuri de avertisment.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și