Întrebat despre acest aspect la postul de radio francez Europe 1, Sapin și-a exprimat dorința „ca OCDE să se reunească pentru ca statele implicate să ia aceeași decizie (ca Franța)”, relatează Le Figaro.
Sapin a anunțat miercuri dimineață că va solicita statelor membre OCDE să urmeze exemplul Franței și să introducă statul panamez pe lista paradisurilor fiscale, după ce firma panameză de avocatură Mossack Fonseca a creat peste 200.000 de companii offshore prin care și-au ascuns averile diverse personalități din mai multe state, acuzate de spălare de bani și evaziune fiscală.
Sapin a solicitat Băncii Société Générale, vizată de acest scandal, să „pună totul la vedere” în privința societăților offshore intermediate de bancă.
Le Monde scria marți că un sistem offshore „sofisticat” a fost înființat între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice și Panama, de către apropiații lui Marine Le Pen, președintele partidului Frontul Național din Franța, având la bază documente aparținând firmei de avocatură din Panama.
Ancheta Panama Papers, documentată de ziarul german Suddeutsche Zeitung și Consorțiul Internațional pentru Investigații Jurnalistice (ICIJ), se bazează pe o scurgere imensă de date, de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, specializată în crearea de companii offshore prin care și-au ascuns averile numeroase personalități din lume, evitând plătirea de taxe.
Datele au fost făcute publice duminică seară, ceea ce a dus la o serie de anchete declanșate în mai multe țări, dar și proteste în state precum Islanda, pe fondul implicării premierului în această anchetă.
Printre cei vizați de anchetă se află apropiați ai lui președintelui rus Vladimir Putin, tatăl lui David Cameron, premierul demisionar al Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, personalități sportive precum Lionel Messi și Michael Platini, dar și afaceriști români.