Franța își îndeamnă cetățenii să părăsească Iranul „cât mai repede posibil”. Occidentalii se tem că ISRAELUL ar putea riposta dur

Publicat: 02 08. 2024, 22:59
Actualizat: 03 08. 2024, 01:01
Sursa Foto: Shutterstock

Franța a emis un avertisment cetățenilor ei să părăsească Iranul sau să-și anuleze planurile de călătorie către respectiva țară, pe măsură ce Teheranul și grupările proxy jură „răzbunare” pentru uciderea liderului Hamas Fuad Shukr și a comandantului Hezbollah Ismail Haniyeh.

Între timp, și Polonia le spune cetățenilor că ar putea fi din ce în ce mai greu să părăsească Israelul, Libanul și Iranul. Informația este confirmată de presa franceză, presa iraniană independentă și de presa israeliană.

Noaptea trecută, gruparea teroristă Hezbollah a început să bombardeze Galileea de Vest cu rachete de fabricație rusească , iar Israelul a ripostat, distrugând lansatorul teroriștilor din sudul Libanului cu avioane de fabricație americană.

Franța se teme că Israelul va riposta mai dur la următorul bombardament iranian

Franța și-a îndemnat vineri cetățenii care vizitează Iranul să plece imediat din cauza contextului creșterii tensiunilor regionale.

„Cetățenii francezi care vizitează Iranul sunt îndemnați să plece cât mai repede posibil. Situația de securitate instabilă ne permite să credem că va fi din ce în ce mai dificil să părăsească cele trei țări”,  a declarat Ministerul de Externe francez.

În primăvara acestui an, tensiunile dintre Iran și Israel au escaladat. La 1 aprilie, Israel a bombardat ambasada iraniană de la Damasc. 16 persoane au fost ucise, printre care și un comandant iranian. Pe 13 aprilie, ca răspuns la bombardamentul de la Damasc, Iran bombardează Israel cu 300 de drone și rachete, rezultând 33 de persoane rănite. Aviația și sistemul defensiv antiaerian din Israel, cu ajutor de la Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Iordania, au interceptat drone iraniene pentru a apăra Israelul.

Iar pe 19 aprilie, Israel bombardează Iranul, ca răspuns la atacul cu drone și rachete de pe 13 aprilie.  Ostilitățile au încetat.

Bombardamentul iranian asupra Israelului (2024). Sursa Foto: X

Iranul amenință cu un atac dur

După uciderea liderului al mișcării Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, forțele israeliene și-au revendicat responsabilitatea pentru uciderea comandantului Hezbollah Shukr, dar a evitat să comenteze  oficial despre asasinarea lui Haniyeh.

Miercuri, The New York Times a raportat că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat o lovitură directă asupra Israelului pentru a-l răzbuna pe Haniyeh. Uciderea lui Haniyeh a survenit la aproape 10 luni de la războiul din Gaza, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 luate ostatice.

Riscul de escaladare spre un război regional a crescut

Guvernul israelian condus de premierul Benjamin Netanyahu a promis că va riposta dur împotriva oricărui act de agresiune din partea statelor inamice islamice, precum Iran, Liban (inclusiv mișcarea Hezbollah), Siria, și mai nou, Turcia. Premierul turc Recep Erdogan a spus cu câteva zile în urmă că țara sa ar putea interveni militar împotriva Israelului pentru a salva civilii palestinieni amenințați de atacurile israeliene.

Israelul este singura țară din regiune care dispune de un arsenal nuclear și care dispune de o strategie de descurajare nucleară numită „Operațiunea Samson”, ce presupune utilizarea de arme nucleare ca „ultimă soluție” împotriva tuturor țărilor agresoare, chiar dacă ar însemna și anihilarea statului israelian.

Războaiele arabo-israeliene

Israelul a mai condus războaie cu multiple state. În 1948, a fost primul război arabo-israelian, între Israel și Liga Arabă (formată din Egipt, protectoratul Palestinei, Transiordania, Irak, Siria, Liban, Arabia Saudită și Yemen). În 1956, în urma Crizei Suezului, Israel a anexat peninsula Sinai pentru scurt timp, primind ajutor de la britanici și francezi.

În 1967, a fost al doilea conflict la scară largă – Războiul de Șase Zile, desfășurat între Israel și Republica Arabă Unită (Egipt + Siria), Iordania, Irak și Liban.

Al treilea conflict la scară largă a fost Războiul de Yom Kippur, care s-ar fi putut termina cu o escaladare, fiind desfășurat între Israel și Egipt, Siria, plus forțe expediționare din mai multe state arabe, Cuba și Coreea de Nord. Israel și Egipt au semnat un acord de pace la Camp David.   Toate conflictele arabo-israeliene au fost încheiate cu o victorie israeliană decisivă, statul israelian ocupând teritorii.

Citește și: Șeful Statului Major din ISRAEL amenință Orientul Mijlociu: Vom ATACA pe toți cei care ne agresează