Decretul va asigura statului puteri sporite pentru a bloca preluări de către străini în sectoarele energie, apă, transporturi, telecomunicații și sănătate, scrie Reuters.
Guvernul de la Paris nu a dat anterior niciun indiciu că analizează o astfel de măsură, chiar dacă ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, a criticat deschis propunerea GE pentru Alstom și a susținut un schimb de active cu grupul german Siemens.
Compania franceză Alstom și-a luat termen până la sfârșitul lunii mai pentru a analiza opțiunile.
„Cu acest decret suntem înarmați să continuăm discuțiile și negocierile cu cele două companii care și-au exprimat interesul”, a declarat o sursă apropiată lui Montebourg.
GE a refuzat să comenteze, iar Reuters nu a putut contacta un reprezentant al Alstom în afara programului obișnuit de lucru din Europa.
Alstom a fost salvată de statul francez în urmă cu un deceniu, când întâmpina probleme financiare, și-a revenit ulterior, iar în prezent compania este privită ca un simbol al industriei Franței.
„Acest decret va face mai ușoare discuțiile cu GE și Siemens, iar cererile noastre vor fi auzite mai bine”, a spus sursa. Franța nu va utiliza în mod obligatoriu de dreptul de veto, dar acesta este necesar pentru ca autoritățile să aibă un cuvânt de spus în negocieri.
Puterile asumate de guvernul francez sunt similare celor care pe care autoritățile le au în multe țări europene și în SUA, a afirmat sursa.