Franța, Marea Britanie și Olanda elaborează planuri pentru a transfera asistență umanitară în Fâșia Gaza pe cale maritimă, iar președintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides, a semnalat intenția de a crea un coridor de transport spre teritoriul palestinian.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și Mark Rutte, premierul în exercițiu al Olandei, au semnalat deja intențiile de a transfera asistență umanitară în Fâșia Gaza, în contextul situației critice a populației civile, din cauza bombardamentelor israeliene. Emmanuel Macron a evocat această idee cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, într-o convorbire telefonică.
”Sigur că transporturile pe mare sunt o posibilitate. Știm că francezii au trimis deja nave de asistență medicală. Multe state partenere, inclusiv Olanda, au prezență militară în Cipru”, a declarat marți Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării, citat de cotidianul Financial Times.
Emmanuel Macron a anunțat, săptămâna trecută, intenția de a construi o ”coaliție umanitară” a țărilor europene și a cerut întreruperea confruntărilor militare în Fâșia Gaza, pentru a le permite organizațiilor internaționale să furnizeze asistență populației civile.
În prezent, au loc negocieri pentru stabilirea unei rute maritime, în paralel cu eforturile de menținere a asistenței umanitare prin punctul vamal Rafah, situat la frontiera Egiptului cu Fâșia Gaza. Până acum, doar 131 de camioane, încărcate cu apă, alimente și medicamente, au primit permisiunea de a ajunge în Fâșia Gaza prin punctul de tranzit Rafah. Un oficial din cadrul Națiunilor Unite a anunțat că Israelul cere inspectarea tuturor camioanelor în localitatea Nitzana, situată în sudul Israelului.
Agențiile umanitare sunt preocupate de situația populației civile din Fâșia Gaza, o zonă în care trăiesc 2,3 milioane de oameni, în contextul bombardamentelor israeliene. Uniunea Europeană a exprimat ”preocupări grave” privind situația din Fâșia Gaza și a cerut ”pauze umanitare” în confruntările militare.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a reafirmat marți apelul unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza, dar ideea este respinsă de Guvernul Benjamin Netanyahu.
Președintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides, a declarat marți, potrivit site-ului german Tagesschau.de, că este favorabil creării unui culoar maritim pentru transferul de provizii populației civile din Fâșia Gaza.
Bilanțul bombardamentelor lansate de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza după atacurile armate din 7 octombrie a ajuns la cel puțin 8.525 de morți și 21.543 de răniți.
Foto: Profimedia
Citește și: