Prima pagină » Știri externe » Franța s-ar putea opune prin veto unui eventual acord comercial UE-Marea Britanie

Franța s-ar putea opune prin veto unui eventual acord comercial UE-Marea Britanie

Franța s-ar putea opune prin veto unui eventual acord comercial UE-Marea Britanie
Franța s-ar putea opune prin veto unui eventual acord comercial UE-Marea Britanie. Sursa foto: Profimedia

Franța se va opune prin veto unui eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie în cazul în care acesta nu va respecta anumite standarde, în special în ceea ce privește politica de pescuit.

Declarația a fost făcută vineri de ministrul francez al Afacerilor Europene, Clément Beaune, potrivit site-ului agenției Agerpres, care citează AFP.

Totodată, acesta a declarat că există în continuare un risc ca cele două părți să nu ajungă la un acord.

„Dacă nu va exista un acord bun ne vom opune”, a spus oficialul francez la postul de radio Europe 1.

Întrebat dacă țara sa s-ar putea opune acordului prin utilizarea dreptului de veto, oficialul a confirmat.

„Da. Fiecare țară are drept de veto, așa că este posibil. Vom face propria evaluare a acestui proiect de acord, dacă va exista unul. Vreau să le transmit pescarilor noştri, producătorilor noştri, cetăţenilor care ne ascultă că nu vom accepta un acord cu termeni necorespunzători”, a declarat Clément Beaune.

În această perioadă, Marea Britanie și Uniunea Europeană discută despre un eventual acord care să guverneze relațiile comerciale dintre cele două părți, în contextul în care perioada de tranziție post-Brexit se încheie pe 31 decembrie.

Noi regrese în cadrul negocierilor

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Astfel, așteptările ca negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, să revină la Londra la sfârșitul acestei săptămâni pentru a încheia un acord între cele două părți s-ar putea să nu devină realitate.

Au rămas mai puţin de 30 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Anunțul a fost făcut recent de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și