„Amenințarea este permanentă”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului. „Nu trece nicio zi fără o alertă, fără descoperirea unei rețele care încearcă să trimită persoane către Siria sau Irak, sau fără o intervenție (a serviciilor de securitate). Numărul țintelor a explodat. Sunt 2.000 sau 3.000, poate 4.000, de persoane identificate sau suspectate de intenții criminale”, a declarat el.
Nu toți sunt amatori, a adăugat sursa citată, precizând că mulți sunt foarte educați.
Specialiști din Ministerul Apărării susțin că jihadiștii „folosesc cele mai bune tehnici de criptare și disimulare” și că serviciile de securitate fac eforturi „să țină pasul”.
Cele mai mari îngrijorări sunt legate de aproximativ 200 de persoane care s-au întors din tabere de antrenament sau zone de luptă controlate de Statul Islamic în Irak și Siria.
„Ei sunt total dezinhibați în ceea ce privește violența”, a declarat un alt oficial, tot sub acoperirea anonimatului.
Serviciile de securitate îi plasează sub cea mai atentă supraveghere posibilă, dar resursele sunt limitate și autoritățile sunt pe deplin conștiente că millitanții ar putea aștepta ani întregi înainte de a acționa.
Așa a fost cazul cu frații Kouachi, care au comis atacul de la revista Charlie Hebdo din ianuarie.
Ei aveau legături de multă vreme cu rețelele jihadiste din Paris, iar unul dintre ei călătorise în Yemen pentru a se antrena, în 2011, dar au ieșit treptat din atenția serviciilor de securitate după ce au rămas în umbră câțiva ani.
Oficialii se tem, de asemenea, de competiția între grupările militare care le-ar putea determina să comită acte și mai brutale. „Al-Qaida trebuie să își restaureze prestigiul și va încerca să concureze cu SI cu acțiuni complexe și importante”, a declarat oficialul.
El a subliniat amenințarea din partea grupării Al-Qaida cunoscute sub numele de Khorasan, despre care se crede că plănuiește un atac aerian de amploare. Unul dintre principalii membri ai acestei grupări este un expert francez în explozibili, David Drugeon, care ar fi supraviețuit unui atac al SUA cu avioane fără pilot, anul trecut.
De la atacurile din ianuarie de la Paris, soldate cu 17 morți, alerta teroristă se află la cel mai ridicat nivel, iar mii de polițiști sunt mobilizați în zone sensibile, precum redacții de presă sau sinagogi. Dar oficialii antiterorism susțin că acest lucru va contribui mult prea puțin la prevenirea unui atac.