Franța și Germania condamnă din nou acțiunile Turciei din Mediterana de Est

Publicat: 15 10. 2020, 22:53
Franța și Germania condamnă din nou acțiunile Turciei din Mediterana de Est. Sursa foto: Shutterstock

Germania şi Franţa au denunţat, joi, noile provocări ale Turciei în estul Mării Mediterane, catalogând drept „inadmisibile” acţiunile Ankarei.

De asemenea, cele două țări au mai avertizat că, în lipsa dialogului, Uniunea Europeană ar putea impune sancţiuni la adresa Ankarei, informează MEDIAFAX.

„Suntem forţaţi să constatăm că există o permanenţă din partea Turciei cu aceste provocări inadmisibile. Aşteptăm ca Turcia să îşi clarifice poziţiile. Mingea este în terenul Ankarei. Noi suntem pregătiţi să acceptăm raportul de forţe în cazul continuării noilor provocări de către Turcia, deşi obiectivul nostru este să iniţiem un dialog real cu Turcia, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Retrimiterea unei nave de explorare în apele teritoriale ale Greciei reprezintă „o nouă provocare inadmisibilă”, a afirmat, la rândul său, Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei. Maas a cerut Administraţiei Recep Tayyip Erdogan să îşi schimbe atitudinea „în cel mult o săptămână”.

 

 

Turcia a anunțat o nouă misiune de explorare în Mediterana de Est

Avertismentul Berlinului și Parisului vine în contextul în care Turcia a anunțat că a trimis din nou nava de explorare Oruc Reis într-o zonă disputată din Mediterana de Est, existând riscul unei amplificări a tensiunilor cu Grecia.

Autoritățile de la Atena au condamnat luni decizia Turciei, pe care au calificat-o drept „o amenințare directă la pacea și securitatea din regiune”.

Relațiile dintre Grecia și Turcia sunt foarte tensionate în ultima perioadă, după ce Ankara a desfășurat, de la 10 august și până la jumătatea luii septembrie, nava Oruc Reis pentru efectuarea unor explorări în largul coastelor Greciei, zonă în care există posibilitatea descoperirii unor importante zăcăminte de gaze naturale.

Grecia susține că apele care înconjoară insula Kastellorizo îi aparțin, însă Turcia respinge această idee, insistând că are drepturi mai extinse în regiune datorită litoralului său mai lung.

Astfel, Ankara a efectuat aceste operațiuni de explorare în pofida apelurilor repetate ale Greciei și ale Uniunii Europene, care au cerut anularea acestora.

Recent, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.