Franța și Germania vor o Europă cu mai multe viteze. România se opune

Franța și Germania vor o Europă cu mai multe viteze. România se opune
Publicat: 03/03/2017, 08:44

„Trebuie să găsim cele mai bune mijloace pentru a corespunde diferitelor niveluri de ambiție ale statelor membre astfel încât Europa să poată răspundă așteptărilor tuturor cetățenilor săi, fără a pune sub semnul întrebării ceea ce am realizat până acum”, au arătat, într-o declarație comună,miniștrii de externe ai Germaniei și Franței,Sigmar Gabriel și Jean-Marc Ayrault, potrivit EUobserver și politico.eu.

Declarația poate fi considerată ca fiind o garanție pentru țările cu o mai mică influență la nivelul deciziei că nu vor pierde beneficiile integrării și, de asemenea, ca un avertisment pentru statele care-și cer înapoi puterile de la instituțiile UE.

„Uniunea Europeană se bazează pe valori comune, solidaritate și domnia legii”, subliniază cei doi miniștri, cu referire la divergențele apărute cu țările din grupul de la Vișegrad, care au făcut poziție separată în probleme sensibile cum ar fi imigrația.

Scenariul unei Uniuni Europene cu mai multe viteze a fost respins din start de politicienii de la București. Președintele Klaus Iohannis a susținut că o astfel de variantăar putea duce la scindarea blocului comunitar. „Președintele României s-a poziționat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Șeful statului a subliniat că România se pronunță pentru o Europă puternică, consolidată, unitară și incluzivă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea, a respisn formula Europei cu mai multe viteze, cerându-i președintelui Klaus Iohannis organizarea unor consultări la Cotroceni pe această temă.

„Partidul Social Democrat (PSD) consideră că România trebuie să își exprime o poziție fermă pentru susținerea principiului egalității între membrii Uniunii Europene și să respingă categoric orice scenariu privind o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia PSD, definirea unei poziții clare și unitare a României în raport cu situația actuală a Uniunii Europene trebuie să devină un obiectiv comun, care să reunească întreaga clasă politică românească”, a transmis liderul PSD printr-un comunicat de presă.

La rândul său, Ana Birchall, ministrul pentru Afaceri Europene, a declarat că România nu poate susține scenariul avansat de președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, al unei Uniuni Europene cu cercuri concentrice și mai multe viteze, pentru că acesta ar crește „clivajele” economice și sociale între statele membre.

„România nu poate susține o Uniune Europeană cu cercuri concentrice și viteze multiple care comportă riscul accentuării clivajelor de natură economică și socială între statele membre, inclusiv între Zona Euro și zona non-Euro, între statele din nord și cele din sud, precum și între cele din estul și vestul Europei. Suntem de acord cu necesitatea reformei instituțiilor europene, însă aceasta nu se poate face sacrificând unitatea europeană. Soluția depășirii crizelor Uniunii Europene stă în aprofundarea integrării între toți cei 27 de membri ai Uniunii, fără deosebire și ținând cont de necesitatea sporirii încrederii cetățenilor în proiectul european. Orice proiect politic este durabil numai dacă se bucura de sprijinul cetățenilor”, a declarat Ana Birchall, joi, într-un comunicat de presă.

Cele 5 scenarii de reformare a UE

Scenariul 1: Continuarea actualei direcții- Cele 27 de state UE se vor concentra pe implementarea agendei de reformă în spiritul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker și a Declarației de la Bratislava.

Scenariul 2: Nimic altceva în afara pieței unice- Cele 27 de state membre transferă treptat accentul pe piața unică, dat fiind că statele membre nu reușesc să ajungă la poziții comune într-un număr din ce în ce mai mare de direcții politice de cooperare.

Scenariul 3: O Europă cu mai multe viteze- Țările cele mai puternice ar putea decide să prindă un avans în ceea ce privește cooperarea pe subiecte mai sensibile, precum apărarea, securitatea internă și terorismul, armonizarea fiscală sau chestiunile sociale, fără a aștepta ca toate cele 27 de state membre să-și dea acordul. Acest lucru ar permite, de exemplu, schimbul de informații în timp real între autoritățile și instituțiile judiciare din diversele statele ale blocului comunitar, însă riscul ar fi acela ca procesul decizional în sânul Uniunii„să devină mai complex”.

Scenariul 4: Să facem mai multe, dar mai puțin- Mutarea accentului pe domenii extrem de precise, cum ar fi diplomația, sfera informațională sau gestionarea comună a frontierelor UE, nu legiferarea cu orice preț, mai ales când vine vorba de subiectele cotidiene. Această nouă abordare ar trebui să răspundă criticilor referitoare la o Uniune mult prea birocratică și invazivă.
Scenariul 5: Federalism sporit- Cele 27 de țări ar putea lua decizia de a„gestiona în comun mai multă putere, mai multe resurse și procese decizionale, în toate domeniile” (zona euro, afaceri externe și apărare, imigrație, energie, probleme de mediu etc.). Însă, avertizează Comisia,„există riscul ca acuzațiile potrivit cărora UE este lipsită de legitimitate sau acaparează prea mult puterea, în detrimentul autorităților naționale, să se augmenteze”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic în proba de 200 m liber şi aduce prima medalie...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”