Preşedintele Emmanuel Macron a anunțat luni, într-o conferinţă de presă, că și Franţa a decis să „suspende din precauţie” utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, în aşteptarea unui aviz al Autorităţii Europene a Medicamentului (EMA), care ar urma să vină săptămâna aceasta.
Macron, citat de Agerpres, a spus că speră că vaccinarea cu acest ser „va fi reluată rapid, dacă avizul Autorităţii Europene o va permite”.
Mai multe state europene au suspendat deja administrarea vaccinului de la AstraZeneca, cele mai recente decizii aparţinând Germaniei şi mai ales Italiei, care a suspendat deja două loturi din acest vaccin.
Între timp, în urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, și mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.
O femeie daneză în vârstă de 60 de ani care a primit vaccinul AstraZeneca COVID-19 a avut „simptome extrem de neobișnuite” înainte de a muri din cauza unui cheag de sânge, potrivit unui raport.
Potrivit New York Post, femeia avea un număr redus de trombocite și cheaguri de sânge în vase mici și mari, a raportat Reuters, citând Agenția Daneză pentru Medicamente.
Agenția a citat câteva cazuri similare raportate în Norvegia și în baza de date a Agenției Europene pentru Medicamente privind efectele secundare ale medicamentelor, potrivit presei.
Compania farmaceutică AstraZeneca a transmis că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost vaccinați cu vaccinul său anti-Covid și ancheta nu a dezvăluit nicio dovadă în legătură cu riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge, scrie Reuters.
Analiza realizată de companie a inclus peste 17 milioane de oameni vaccinați în Uniunea Europenă și Regatul Unit.