Franța va crește perioada minimă de contribuții la sistemul de pensii de la 41 la 43 de ani
Franța va prelungi treptat, până în 2035, de la 41 de ani la 43 de ani, perioada minimă de contribuții în vederea calificării pentru o pensie de la stat, măsură inclusă într-un proiect de reformă a sistemului public de pensii, având ca scop reducerea deficitului bugetar.
Astfel, persoanele care lucrează în Franța vor trebui să achite contribuții timp de cel puțin 43 de ani pentru a fi eligibile pentru o pensie în sistemul public, a declarat premierul Jean-Marc Ayrault, potrivit Bloomberg.
Contribuțiile plătite de angajatori și angajați la sistemul de pensii vor crește începând de anul viitor, în paralel cu scăderea taxelor pe muncă, pentru a evita creșterea costurilor.
„Scopul nostru este creșterea economică. Locul de muncă este esențial în modelul nostru social. Vom reforma plățile legate de politica de familie astfel încât să afecteze mai puțin creșterea. Asta se va întâmpla în 2014. Anul viitor nu va avea loc nicio creștere a costurilor cu forța de muncă”, a afirmat premierul francez.
Promisiunea de a reduce taxele pe muncă a reprezentat un element cheie pentru câștigarea sprijinului Medef, cel mai mare grup de lobby din Franța, având în vedere situația dificilă din economie, cu un șomaj ridicat și creștere modestă.
Proiectul vizează eliminarea deficitului de 20 miliarde euro estimat în sistemul de pensii la nivelul anului 2020 și menținerea balanței pe zero până în 2035.
Analiștii estimează că, după adoptarea proiectului, vârsta efectivă de pensionare din Franța va urca începând din anul 2035 la aproximativ 66 de ani.