Franța vrea să își convingă partenerii să lupte contra unei Europe permisive față de imigranți. Sarkozy: „Francezii nu mai vor o Europă ca o sită”

Publicat: 24 04. 2012, 15:02
Actualizat: 09 06. 2012, 01:48

Nicolas Sarkozy, lansat în atragerea voturilor extremei drepte, va exercita joi presiuni asupra partenerilor săi din UE ca aceștia să accepte închiderea frontierelor naționale în cazul unei puternice presiuni magratorii, însă această solicitare suscită numeroase rezerve, relatează AFP.

„Francezii nu mai vor o Europă ca o sită. Acesta este mesajul pe care l-am auzit”, a declarat el, a doua zi după primul tur de scrutin, marcat de un scor foarte ridicat al candidatei extremei drepte Marine Le Pen.

„Dacă Europa nu își poate apăra frontiera, Franța o va face”, a subliniat el. „O Europă care nu își stăpânește fluxurile migratorii este (o Europă) terminată”, a insistat el într-o reuniune electorală.

Ministrul francez de Interne Claude Guéant va apăra această poziție joi, în cadrul unei reuniuni cu omologii săi din Uniunea Europeană (UE) la Luxembrug.

El va reclama posibilitatea restabilirii controalelor la frontierele naționale pe timp de o lună, în cazul eșecului unei frontiere externe a Spațiului Schengen, și prelungirea acestei măsuri dacă va fi necesar.

Germania susține această solicitare, exprimată într-o scrisoare comună, semnată, de asemenea, de către ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich.

Francezii recunosc că nu vor obține nimic concret joi. Punctul nu este înscris pe ordinea de zi și nu este prevăzută nicio dezbatere pe tema spațiului Schengen înaintea următoarei reuniuni a miniștrilor de Interne prevăzute pentru 26 mai, la 20 de zile după al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Franța, subliniază Președinția daneză a UE și Comisia Europeană (CE).

Niciun oficial european nu dorește să adopte vreo poziție asupra unei probleme atât de sensibile politic în Franța, înaintea alegerilor, a subliniat aunul dintre ei sub protecția anonimatului.

Ei au înțeles că scorul realizat de către Frontul Național (FN, de extremă dreapta), de aproape 18% din voturi, în cadrul turului întâi al alegerilor prezidențiale de duminică, va inflama temele legate de migrație în campania din Franța pentru turul doi.

Voința afișată a lui Sarkozy de a-și obliga partenerii să îi accepte cererile i-a iritat pe unii dintre aceștia, iar primele reacții ar putea fi destul de negative, joi, la Luxemburg.

Propunerea franco-germană cu privire la Schengen „sună foarte rău”, a apreciat ministrul luxemburgez de Externe Jean Asselborn, într-un interviu pentru pentru săptămânalul german Der Spiegel.

„Liderii europeni ar trebui să dea dovadă de leadership, în loc să caute să flateze aceste forțe de extremă dreapta”, a repetat, la rândul său, comisarul însărcinat cu Afacerile Interne Cecilia Malmström.

Solicitarea franco-germană nu este nouă. Dezbaterea asupra unei reformări a spațiului Schengen a început în martie 2011, la inițiativa Franței. „Comisia a prezentat propuneri care, până în prezent, erau respinse de Guvernul francez”, a subliniat Executivul de la Bruxelles.

Inițiativa franco-germană vizează „accelerarea cadenței”, dau asigurări negociatorii francezi.

Însă ea bate departe, deoarece vizează „excluderea temporară” a statelor membre Schengen ale căror frontiere au devenit frontiere externe, atunci când acestea nu sunt în măsură să le controleze.

Sarkozy a fost clar. „Frontiera dintre Grecia și Turcia nu este apărată”, „nu este controlată, nu este ținută”, a declarat el.

Atena se declară în măsură să își asume obligațiile, în cazul în care Turcia acționează pentru a controla fluxurile de imigranți clandestini veniți pe teritoriul său. Însă Ankara vrea, în contrapartidă, facilități la acordarea vizelor de călătorie în UE pentru cetățenii turci, o solicitare blocată de Germania. Acest punct nu este abordat în scrisoarea franco-germană.