Prima pagină » Știri externe » FT: Guvernul Letoniei susține că scandalurile din sectorul bancar sunt o campanie pentru denigrare și perturbarea alegerilor parlamentare

FT: Guvernul Letoniei susține că scandalurile din sectorul bancar sunt o campanie pentru denigrare și perturbarea alegerilor parlamentare

FT: Guvernul Letoniei susține că scandalurile din sectorul bancar sunt o campanie pentru denigrare și perturbarea alegerilor parlamentare
Mai multe pe gandul.info

Statul baltic a fost șocat de acuzațiile Statelor Unite privind activități instituționale de spălare de bani prin banca ABLV, a treia ca mărime din Letonia, și de acuzațiile provenind din două surse diferite că Ilmars Rimsevics, guvernatorul Băncii centrale, a solicitat mită. Atât ABLV, cât și Ilmars Rimsevics au respins acuzațiile.

Ministerul leton al Apărării susține că acuzațiile care îl vizează pe Ilmars Rimsevics ar putea fi parte a unei „operațiuni informaționale de amploare în scopul afectării imaginii Letoniei în rândul țărilor occidentale și subminării încrederii publice în națiune”.

„Chiar dacă Ministerul leton al Apărării nu a menționat Rusia, compararea situației din Letonia cu acțiunile care au rolul perturbării alegerilor din Statele Unite, Franța și Germania constituie un indiciu indirect spre Moscova”, comentează editorialistul Neil Buckley într-un articol publicat în Financial Times sub titlul „Guvernul Letoniei susține că scandalul care vizează Banca centrală reprezintă o campanie pentru denigrare / Președintele denunță «atacuri informaționale constante» asupra țării, pe fondul acuzațiilor privind acte de corupție”.

Premierul Maris Kucinskis a declarat miercuri că trebuie să se demonstreze „cum a fost posibil tehnic să fie publicate informații calomnioase despre țară care s-au răspândit rapid în întreaga lume”.

Președintele Reimonds Vejonis a avertizat că au existat „atacuri informaționale constante asupra Letoniei, în tentativa de distorsionare a anumitor lucruri, de a afecta reputațiile oficialilor și de a instiga la ură între diverse grupuri etnice”.

Însă partidele din opoziție și mulți analiști acuză Guvernul că utilizează pretextul atacurilor informaționale pentru acoperirea deficiențelor instituționale și problemelor privind aplicarea legilor evidențiate de scandalurile din sectorul bancar.

„Acuzațiile afectează coaliția de centru-dreapta, în contextul în care alegerile parlamentare sunt programate în octombrie. De asemenea, credibilitatea sistemul politic din Letonia este pusă într-un context negativ în fața celor doi parteneri majori – SUA și Uniunea Europeană”, subliniază FT.

Martins Bondars, un fost membru al comisiilor pentru Securitate și Buget din Parlamentul leton, observă că este un fapt „fără precedent” ca Statele Unite să folosească „spațiul public pentru a critica una dintre cele mai mari bănci din Letonia” în loc de a colabora tacit cu autoritățile de reglementare. În opinia sa, decizia Sistemului pentru combaterea infracționalității din cadrul Trezoreriei SUA (FinCEN) de a emite un comunicat prin care sunt propuse sancțiuni contra băncii ABLV sugerează că presiunile exercitate în culise nu au oferit rezultate satisfăcătoare pentru Washington.

Acuzațiile la adresa lui Ilmar Rimsevics sunt cu atât mai sensibile cu cât el este membru al Consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene. Guvernatorul Băncii centrale a Letoniei a fost reținut sub acuzația că ar fi cerut mită 100.000 de euro, el fiind eliberat pe cauțiune.

Reprezentanții Guvernului Letoniei vor discuta, joi, despre situația de la ABLV cu John Sullivan, adjunct al secretarului de Stat american, aflat în vizită la Riga. Într-un comunicat difuzat înaintea vizitei, Washingtonul a semnalat că are „încredere deplină că Guvernul Letoniei va adopta măsurile necesare pentru menținerea integrității sistemului bancar și financiar”.

Citește și