FT: Transnistria filorusă, noul front între Occident și Rusia, pare să prefere confortul occidental
„În vremuri normale, Transnistria atrage atenția pentru rolul său de centru al traficului de armament, de alimente, de țigări, alcool și, uneori, pentru traficul de persoane. Acum este în centrul atenției din altă cauză: anexarea Crimeei de către Rusia”, scrie Financial Times.
„Principalul comandant militar al NATO a avertizat că trupele ruse ar putea invada Transnistria, o manevră prin care – se tem unii – Moscova ar putea ocupa ulterior Odesa, pe coasta ucraineană a Mării Negre. După invazia în Crimeea, mulți locuitori ai Transnistriei se tem că ei ar putea deveni elementul central al unei crize mai ample între Occident și Rusia”, explică FT, notând că, potrivit unor martori, au apărut noi figuri în contingentul de 1.300 de militari ruși din regiune.
„Tensiunile relevă că transnistrenii sunt divizați în legătură cu viitoarea lor direcție. La modul general, Rusia este garantul securității celor 500.000 de locuitori și contribuie la jumătate din bugetul regiunii. Moscova se asigură că pensiile transnistrenilor sunt mai mari decât în restul Republicii Moldova și că tarifele gazelor rămâne reduse. Însă, deși atașamentul față de Rusia este profund, cele mai multe exporturi – legale sau de contrabandă – merg spre vest. Potrivit datelor oficiale de la Tiraspol, 35% din exporturi merg în R.Moldova, 16% în Polonia și 9% în Italia. Rusia primește doar 13% din exporturile din Transnistria, incluzând oțel, electricitate și produse agricole”, adaugă FT.
„Situația este paradoxală. Sentimentele sunt în favoarea unirii cu Rusia și, dacă s-ar organiza un referendum, 90% dintre transnistreni ar vrea asta. Dar realitatea este că toată lumea are câte două pașapoarte: rus și moldovean”, explică un localnic.
„În pofida presiunilor conducerii de la Tiraspol de a rămâne în afara zonei de liber-schimb cu UE, eu știu că oamenii de afaceri transnistreni sunt foarte interesați de acest spațiu economic. De aceea, noi vom încerca să generăm presiuni de jos în sus, de la oamenii obișnuiți la conducere”, afirmă premierul moldovean, Iurie Leancă.
„Până la urmă, cea mai gravă amenințare la adresa Transnistriei s-ar putea să nu fie dilema Est-Vest, ci economia ineficientă. Salariile sunt mici, băncile par a avea dificultăți și, la fel ca în restul Republicii Moldova – rata emigrației este mare. Nu pot fi văzuți mulți tineri prin satele din Transnistria”, încheie Financial Times.