Nord-coreeni care au reușit să fugă de regimul stalinist de la Phenian au făcut mărturii cutremurătoare, la Londra, despre ceea ce au îndurat, vorbind în fața echipei ONU care efectuează anchete asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord, relatează AFP.
Jihyuan Park, o femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani, a povestit cu lacrimi în ochi momentul trecerii frontierei nord-coreene – chineze, în 1998, fiind vândută de „soție” unui om de afaceri chinez și familiei sale.
„Chiar de prima dată mi-au spus cum m-au cumpărat și că puteau să facă din mine orice doreau”, a mărturisit ea în fața echipei ONU.
Park a fugit din Coreea de Nord din cauza unor probleme întâmpinate de fratele său, un militar. În China, ea a născut un băiat, dar a fost imediat arestată și amenințată că va fi trimisă în țara sa fără copil.
La puțin timp după, ea l-a auzit pe „soțul” său cum negocia prețul copilului cu un traficant.
„Având în vedere că s-a născut într-un loc atât de dur, mi-am dorit să devină foarte puternic și l-am numit Oțel”, a continuat ea.
Park a fost trimisă în Coreea de Nord și plasată într-o tabără de muncă. Însă a reușit să se întoarcă în China și să-și regăsească fiul care, spre marea sa mirare, nu a fost vândut traficanților de copii.
În cele din urmă, a ajuns în Marea Britanie, unde încearcă să obțină cetățenia acestei țări.
Un alt fugar, Song Ju Kim, a povestit cele patru tentative ale sale de a fugi din Coreea de Nord, unde „nu avea ce să mănânce”.
Foametea a provocat moartea a sute de mii de persoane în anii ’90, iar alte câteva milioane supraviețuiesc datorită ajutoarelor alimentare.
În timpul primei tentative de a fugi, Kim a încercat să traverseze apele înghețate ale Râului Tumen, cu scopul de a ajunge în China, însă a fost arestat de către militari chinezi și predat nord-coreenilor, care l-au bătut în mod „inuman”, a spus el.
El a fost plasat într-o tabără, în care gărzile le spuneau deținuților că „nu sunt oameni, ci animale”, a mărturisit Kim.
În cele din urmă, el a reușit să fugă din a patra încercare, iar, cu ajutorul unor misionari, a ajuns în Marea Britanie.
Audieri asemănătoare au mai avut loc la Tokyo și la Seul, iar altele sunt prevăzute săptămâna viitoare la Washington.