Prima pagină » Știri externe » Fumatul va fi INTERZIS în spațiul public. Primăria unui oraș european vrea să reducă poluarea cu particule fine

Fumatul va fi INTERZIS în spațiul public. Primăria unui oraș european vrea să reducă poluarea cu particule fine

Fumatul va fi INTERZIS în spațiul public. Primăria unui oraș european vrea să reducă poluarea cu particule fine

Țigările sunt interzise în toate spațiile publice, inclusiv pe străzi. Fumatul va fi permis doar în zone izolate, unde este posibil să se respecte o distanță de 10 metri față de alte persoane.

De la 1 ianuarie va începe aproape total interdicția de a fuma în aer liber la Milano. De fapt, noua fază a Regulamentului pentru Calitatea Aerului, aprobat în 2020 de consiliul local, va intra în vigoare la începutul anului 2025, potrivit L’Unione Sarda.

Țigările vor fi interzise „în toate spațiile publice sau de uz public în aer liber”, cu excepția cazului în care se poate menține o distanță de 10 metri față de alte persoane. Planul de reducere a poluării aerului cu particule fine este în vigoare încă din 2021 în anumite zone specifice: stații de transport public, parcuri și spații verzi, cimitire și facilități sportive.

Poluarea cu particule fine

De la 1 ianuarie 2025, explică Primăria, „interdicția de fumat în oraș va fi extinsă la toate spațiile publice sau de uz public în aer liber, inclusiv străzi și drumuri, cu excepția zonelor izolate unde este posibil să se respecte distanța de 10 metri față de alte persoane. Interdicția se referă numai la produsele din tutun, în timp ce utilizarea țigărilor electronice (e-cigs) este permisă. Acest al doilea pas  este în primul rând o acțiune de conștientizare care are ca scop descurajarea stilurilor de viață despre care știm că sunt dăunătoare sănătății tuturor oamenilor, nu doar a fumătorilor – explică consilierul pentru Mediu și Verde Elena Grandi -. Fumul de țigară, potrivit conform datelor de la Arpa Lombardia, este de fapt responsabil pentru 7% din emisiile de praf fin”.

„Vorbind despre acest act, ne referim la o măsură concretă care va aduce beneficii tuturor, atât în termeni de sănătate personală, cât și de bunăstare generală. Comportamentele individuale pot face diferența și pot contribui la îmbunătățirea calității aerului din orașul nostru. Ca fumătoare, voi fi prima care își va schimba obiceiurile: sunt conștientă că respectarea acestui act nu va fi simplă sau imediată, dar sunt convinsă că va fi un instrument pentru a iniția o schimbare culturală reală”.

Assessora Grandi a remarcat că „suntem fericiți că această măsură găsește sprijin în comunitatea științifică și sperăm că întreaga comunitate științifică, împărtășind acest act, poate contribui și ne poate ajuta în opera de sensibilizare privind daunele fumatului”.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Fumatul ar putea deveni INTERZIS în aer liber. Legea ar diminua expunerea la fumatul pasiv

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele