Prima pagină » Știri externe » G20 a lăsat SUA pe dinafară. Punctul dincolo de care Trump nu a putut trece

G20 a lăsat SUA pe dinafară. Punctul dincolo de care Trump nu a putut trece

G20 a lăsat SUA pe dinafară. Punctul dincolo de care Trump nu a putut trece
Angela Merkel, cancelarul german, a susținut o conferință de presă și transmite că liderii mondiali au căzut de acord în privința comunicatului final al summitului G20, informează The Guardian. Theresa May și-a exprimat dezamăgirea pentru faptul că SUA nu a dorit să semneze comunicatul final, din cauza poziției sale privind schimbările climatice, Trump anunțând că se retrage din Acordul de la Paris. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța va găzdui la iarnă un summit pe teme climatice.

Angela Merkel, cancelarul german, a susținut o conferință de presă și transmite că liderii mondiali au căzut de acord în privința comunicatului final al summitului G20, informează The Guardian.

Aceasta a discutat în cadrul conferinței chestiunile abordate pe parcursul summitului, inclusiv corupția, educația din Africa și emanciparea femeilor.

Cancelarul german a reiterat că a „deplâns” decizia SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris. Ea a mai spus că este mulțumită de faptul că toți membri G20, cu excepția SUA, au căzut de acord în cadrul comunicatului final că Acordul climatic de la Paris este ireversibil.

În urma discuțiilor din cadrul summitului G20, nu s-a putut ajunge la un acord în privința schimbării climatice, oficialii, inclusiv Donald Trump, stabilind însă un comunicat comun despre alte chestiuni abordate vineri și sâmbătă la Hamburg.

Cu toate acestea, Merkel a adăugat că discuțiile în privința comerțului cu SUA au fost unele dificile.

Comunicatul păstrează linia G20 de respingere a protecționismului, dar confirmă de asemenea că acordul trebuie să fie mutual profitabil iar statele pot utiliza măsuri de apărare comercială „legitime” pentru a proteja muncitorii și industriile împotriva posibilelor exploatări ale partenerilor comerciali.

Între 7-8 iulie a avut loc la Hamburg summitul G20. Din Grupul economiilor dezvoltate G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Mexic, Statele Unite, Rusia, Turcia și Uniunea Europeană. La summit au fost prezenți și președintele Fondului Monetar Internațional și cel al Băncii Mondiale.

Macron va găzdui în luna decembrie un summit pentru a progresa în cadrul Acordului de la Paris

Emmanuel Macron, președintele francez, a transmis că va găzdui pe 12 decembrie un summit la care va încerca să facă progrese în privința Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian.

În cadrul summitului din decembrie vor fi abordate probleme de finanțare ale acestuia.

„La data de 12 decembrie, la doi ani după Acordul de la Paris, voi convoca un summit pentru a acționa în privința climatului, în special a părții financiare”, a declarat Macron jurnaliștilor.

El a adăugat că summitul are scopul de a mobiliza finanțarea privată și publică a proiectelor angajate în cadrul Acordului de la Paris.

În luna mai, liderii G7 nu au reușit să îl determine pe noul președinte al SUA, Donald Trump, să susțină acordul privind schimbările climatice, la summitul G7 din Sicilia. Acesta a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris.

Acordul de la Paris este o continuare a eforturilor de a pune capăt încălzirii globale ce a început cu Protocolul de la Kyoto din 1997. Protocolul de la Kyoto a fost primul acord internațional pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acesta a fost negociat în anul 1992 de 160 de state la Summitul Pământului.

May și-a exprimat dezamăgirea față de retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris

Premierul britanic, Theresa May, a transmis în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în urma summitului G20 că este dezamăgită față de menținerea deciziei SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian.

„Ca și ceilalți lideri sunt dezamăgită de retragerea SUA”, a afirmat aceasta.

Ea a declarat că i-a solicitat președintelui american să se răzgândească în privința deciziei sale, reamintindu-i că angajamentul Marii Britanii este „la fel de puternic ca întotdeauna”.

Conform acesteia, discuțiile despre Siria, extremism, sclavia modernă, emanciparea femeilor dar și comerțul au fost unele pozitive.

Premierul britanic a catalogat sclavia modernă și traficul uman drept „cele mai mari probleme ale erei” contemporane. Ea a făcut apel la o „nouă abordare globală radicală” pentru a pune capăt traficului de oameni.