Regiunea autonomă moldoveană Găgăuzia a cerut, vineri, protecție din partea Rusiei, denunțând ”presiuni” din partea Administrației de la Chișinău, ceea ce generează preocupări suplimentare privind tentative în sensul destabilizării Republicii Moldova, după o inițiativă similară a Transnistriei.
Evghenia Guțul, guvernatorul regiunii autonome Găgăuzia, a afirmat, conform agenției RIA Novosti și publicației Frankfurter Rundschau, că Guvernul de la Chișinău încalcă drepturile populației locale.
”Din păcate, drepturile noastre, în Găgăuzia, sunt supuse în prezent presiunilor din partea autorităților centrale. Au fost depășite toate limitele. Autoritățile din Republica Moldova aplică un parcurs politic impus de Occident, care nu este în interesele locuitorilor țării”, a acuzat Evghenia Guțul.
”Am avut relații bune cu Rusia de mulți ani, vrem să continuăm să fim prieteni, pentru a primi susținere din partea Rusiei. Cel puțin, am vrea să beneficiem de călătorii directe în Rusia”, a subliniat Evghenia Guțul, conform site-ului Infotag.md.
Evghenia Guțul și Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare din Găgăuzia, s-au întâlnit vineri, la Moscova, cu Valentina Matviienko, președintele Consiliului Federației, Camera superioară a Parlamentului rus.
Valentina Matviienko a declarat că urmărește ”cu tristețe” situația din Republica Moldova și a dat asigurări că Rusia ”va furniza toată asistența posibilă” Găgăuziei.
În replică, Guvernul de la Chișinău a denunțat ”acțiunile de propagandă” ale activiștilor separatiști pro-ruși.
Parlamentul regiunii separatiste Transnistria, nerecunoscută internațional, a cerut miercuri protecție din partea Rusiei, denunțând ”presiuni” ale Guvernului de la Chișinău, care a adoptat restricții economice contra Tiraspolului.
”Ne adresăm Parlamentului Rusiei cu rugămintea aplicării de măsuri pentru protejarea Transnistriei, în contextul presiunilor din ce în ce mai mari ale Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune”, arată rezoluția adoptată de către deputații transnistreni.
În replică, Administrația Vladimir Putin a anunțat că tratează ”cu prioritate” apărarea locuitorilor Transnistriei.
”Protejarea intereselor locuitorilor Transnistriei, a compatrioților noștri, este una dintre priorități. Toate solicitările sunt examinate cu atenție de entitățile de resort din Rusia”, a comunicat Ministerul rus de Externe.
Administrația de la Chișinău a respins constant criticile privind exercitarea de presiuni asupra Tiraspolului, acuzând Moscova că încearcă destabilizarea Republicii Moldova.
Administrația Joe Biden a exprimat preocupări asupra solicitării regiunii separatiste Transnistria de a beneficia de protecție din partea Rusiei, Washingtonul reiterând că susține integritatea Republicii Moldova.
”Ținând cont de rolul tot mai agresiv al Rusiei în Europa, urmărim foarte atent acțiunile Rusiei în Transnistria și situația regională generală. Statele Unite susțin cu fermitate suveranitatea Republicii Moldova și integritatea teritorială a țării în frontierele recunoscute internațional. Continuăm să încurajăm Chișinăul și Tiraspolul să colaboreze și să identifice soluții la problemele presante care afectează comunitățile de pe malurile Nistrului”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.
Foto: Profimedia
Citește și:
Germania vrea STIMULAREA activităților economice /Olaf Scholz: ”Trebuie să facilităm investițiile”