Gazprom a redus drastic cantitățile de gaze livrate prin Nord Stream 1. Cum explică gigantul rus situația
Compania rusă Gazprom a redus miercuri cantitățile de gaze livrate către Germania prin intermediul gazoductului Nord Stream 1.
Astfel, începând de la ora 09:00, ora Moscovei (ora 08:00, ora României, n. red.), Gazprom va livra 33 de milioane de metri cubi de gaze pe zi, adică doar 20% din capacitatea gazoductului.
Potrivit reprezentanților gigantului rus, decizia a fost luată „din motive tehnice”.
Anunțul fusese făcut încă de luni, Gazprom argumentând că este nevoită să efectueze lucrări de mentenanță la o turbină, potrivit Digi24.
Anunțul a venit la doar câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că Rusia este un furnizor de gaze „responsabil”.
Marți, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că decizia Gazprom este una politică. Oficialul european a contestat argumentul gigantului rus, conform căruia reducerea livrărilor este necesară din cauza mentenanței turbinei.
„Ştim că nu există niciun motiv tehnic pentru asta. Este un pas motivat politic şi trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii. Anume din acest motiv, o reducere preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie judicioasă”, a afirmat Simson la sosirea la reuniunea miniştrilor energiei din ţările UE la Bruxelles.
Statele europene vor reduce consumul de gaze naturale cu 15%
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns marți la un acord cu privire la reducerea consumului de gaze naturale cu 15% față de media ultimilor cinci ani până în martie 2023.
Decizia a fost luată în urma unei reuniuni a miniștrilor Energiei din țările membre.
De asemenea, a fost introdusă și posibilitatea declarării unei „alerte la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.
Scopul reducerii cererii de gaz este de a face stocuri înainte de iarnă, dar și ca statele să fie pregătite în cazul unor eventuale întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, „care folosește continuu sursele de energie ca armă”, se arată într-un comunicat pe site-ul Comisiei Europene.