GAZPROM, anchetată de COMISIA EUROPEANĂ pentru obstrucționarea concurenței în Europa Centrală și de Est

GAZPROM, anchetată de COMISIA EUROPEANĂ pentru obstrucționarea concurenței în Europa Centrală și de Est
Publicat: 05/09/2012, 10:18
Actualizat: 11/02/2019, 20:58

Comisia Europeană (CE) a început o investigație pentru a determina dacă grupul rus Gazprom obstrucționează concurența pe piețele de gaze naturale din Europa Centrală și de Est, potrivit unui comunicat al Executivului UE, care notează că va trata cazul drept o chestiune prioritară.

„Comisia este îngrijorată că Gazprom ar putea abuza de poziția dominantă pe care o deține pe piețele upstream de distribuție de gaze din state membre aflate în Europa Centrală și de Est”, încălcând legislația concurenței din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al CE.

CE anchetează „trei practici suspectate drept anti-concurențiale” în Europa Centrală și de Est. Grupul rus furnizează aproximativ un sfert din gazele naturale consumate în UE.

În primul rând, Comisia suspectează că Gazprom a „divizat” piețele de gaze prin obstrucționarea fluxului liber de gaze naturale în statele membre din regiune. În al doilea rând, Gazprom ar fi prevenit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, iar în al treilea rând grupul rus ar fi impus „prețuri incorecte” asupra clienților prin legarea prețurilor la gaze de cotațiile petrolului.

„Astfel de acțiuni, dacă vor fi dovedite, pot constitui restricționarea concurenței și pot conduce la prețuri mai mari și la deteriorarea securității aprovizionării. În final, o astfel de conduită poate afecta consumatorii din UE”, notează CE.

Comisia Europeană a efectuat anul trecut inspecții la sediile Gazprom și ale companiilor din regiune care cumpără gaze de la grupul rus, inclusiv subsidiarele ungare ale grupurilor germane RWE și E.ON Ruhrgas, grupul austriac OMV și compania polonă PGNiG, pentru a aduna informații privind prețurile și sursele de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit Bloomberg.

Dacă Executivul UE determină că o companie a încălcat legislația europeană a concurenței, aceasta poate fi amendată cu până la 10% din venitul anual.

Gazprom a cedat în negocierile cu companiile germane și franceze, acceptând prețuri mai mici, însă statele din Europa Centrală și de Est nu au reușit să obțină concesii semnificative, comentează pentru Bloomberg Patrick Heren, consultant specializat în industria gazelor.

„Gazprom este ultimul mare distribuitor de gaze care impune în mod feroce condițiile comerțului internațional dezvoltate în anii ’60 și ’70, depășite încă din 2000. Restricții privind destinația gazului, interdicții pe re-trading și politica de prețuri legată de cotațiile petrolului sunt practici adecvate numai pe piețele administrate neconcurențial”, spune consultantul britanic.

Guvernul Lituaniei a cerut anul trecut Comisiei Europene să ancheteze Gazprom pentru că a refuzat să reducă prețurile la gaze după ce statul a anunțat că va despărți operațiunile de furnizare de cele de transport al gazelor. Overgas, cel mai mare distribuitor privat de gaze din Bulgaria, unde Gazprom este acționar, a depus în 2010 o reclamație la CE, după ce compania de stat Bulgartransgaz a blocat accesul la o conductă de înaltă presiune.

Gazprom estimează că veniturile din exporturi către Europa vor crește în acest an la 61 miliarde dolari, de la 57 miliarde dolari în 2011. Recordul a fost stabilit în 2008, când grupul rus a încasat 64 miliarde dolari din exportul pe piețele UE.

România a consumat anul trecut 14,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care 11,4 miliarde din producție internă și 3 miliarde din import. România importă gaze de la Gazprom prin firmele WIEE și Imex Oil.

Importurile de gaze naturale au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 9% față de aceeași perioadă din 2011, acoperind aproape o treime din consum, iar prețul de achiziție a urcat cu 25,8%, la 497 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Doliu în lumea politică. Toată țara îl plânge azi: A murit în cel mai dificil...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?