Gazprom confirmă că va livra cantități suplimentare de gaze către Europa
Compania rusă Gazprom a confirmat marți că va livra în noiembrie gaze naturale către cinci instalații europene de înmagazinare subterană.
Decizia a fost luată după ordinul primit de companie de la președintele Rusiei, Vladimir Putin, privind umplerea depozitelor din Germania și Austria, informează Agerpres.
„Gazprom a aprobat şi a început implementarea planului de a injecta gaze în cinci instalaţii europene de înmagazinare subterană, în noiembrie. Au fost determinate volumele şi rutele de transport de gaze”, a anunţat consorţiul de stat printr-un scurt mesaj pe canalul său oficial de Telegram.
Furnizările de gaze directe prin gazoductul Yamal-Europa în Germania au fost reluate luni după-amiaza şi au fost mai mult decât dublate. Marţi, volumul s-a ridicat la circa 860.000 metri cubi pe oră, comparativ cu 360.000 metri cubi în după-amiaza de luni
În plus, solicitările de tranzit de gaze prin Ucraina şi Slovacia au crescut marţi la circa 83 milioane mc, de la 75,2 milioane mc luni, a anunţat operatorul slovac de transport Eustream.
Vladimir Putin a cerut recent Gazprom creșterea livrărilor de gaze către Europa
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a solicitat recent companiei de stat Gazprom să crească livrările de gaze către Uniunea Europeană odată ce rezervoarele rusești vor fi umplute.
Putin i-a transmis acest mesaj directorului general al Gazprom, Aleksei Miller, în contextul în care Europa, care importă o treime din gazele pe care le folosește din Rusia, se confruntă cu o creștere a prețurilor la gaze, pe fondul unei cereri crescute și unor rezerve scăzute.
Rusia este pregătită să majoreze livrările de gaze naturale către Europa în cazul în care vor exista asemenea solicitări, a declarat recent vicepremierul Alexander Novak.
Acesta spune că, deși consumul la nivel național a atins un nivel record, există posibilitatea majorării exporturilor.
Președintele rus a precizat că a făcut referire în special la Austria şi Germania și a adăugat că o eventuală creștere a livrărilor ar crea „o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică europeană, în general”.