„Rolul Ucrainei ca țară de tranzit va fi redus la zero. Livrările de gaz în Europa se vor face prin intermediul unor itinerarii alternative”, a dezvăluit el într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiia 24.
„Am luat pur și simplu o decizie finală privind stabilirea de itinerarii alternative” pentru gazoducte, a explicat el.
În locul Ucrainei, Rusia mizează pe Turcia, „noul (său) partener strategic în sectorul gazului”, a precizat Milller.
„Turcia va deveni o mare țară de tranzit: peste 50 de miliarde de centimetri cubi de gaz vor tranzita teritoriul său”, a subliniat președintele Gazprom, evocând construcția unui gazoduct care va pleca din Turcia și va traversa Marea Neagră.
Luni, la Ankara, președintele Vladimir Putin a anunțat că Moscova renunță la proiectul gazoductului ruso-italian, care implica șapte state membre și care trebuia să securizeze aprovizionarea Uniunii Europene (UE).
Lansat înainte de conflictul ruso-ucrainean, proiectul viza diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaz rusesc, ocolind Ucraina, pe unde tranzitează în prezent aproape jumătate din livrările ruse spre UE.
Gazoductul ar fi trebuit să lege pe o lungime de 3.600 de kilometri Rusia de Bulgaria pentru a se îndrepta apoi spre Europa de Vest prin Serbia, Ungaria și Slovenia, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi anual.