„Ne vom spori exercițiile din România în curând”, a declarat Piatt joi. „Avem exerciții de amploare programate cu forțele române, în România, și vom avea și cu alți aliați”, a adăugat el, precizând că aceste exerciții sunt programate pentru ianuarie.
„Ne vom antrena din nou până în primăvară”, a precizat Piatt. El a notat că Statele Unite se antrenează cu armata română de mult timp. „Cred că sunt foarte puternici și foarte capabili. Vom continua să ne antrenăm cu ei și să fim parteneri cu forțele române”, a afirmat generalul american.
Armata americană a preluat la 10 octombrie comanda bazei balistice de la Deveselu, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forțelor Navale pentru regiunea Africa și Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby. Forțele Navale ale SUA au înființat, astfel, la Deveselu, o nouă Unitate de Sprijin (NSF), a cărei comandă a fost preluată de căpitanul Bill Garren și care urmează să devină complet operațională până la sfârșitul anului 2015.
Reprezentantul Moscovei la NATO, Aleksandr Grușko, a acuzat SUA luni că subminează securitatea regională prin amplasarea scutului antirachetă în Europa și a promis că Rusia va lua măsuri după ce armata americană a preluat comanda asupra bazei militare de la Deveselu.
Militarii români și americani se vor antrena în comun săptămâna viitoare, în Marea Neagră
Militarii Forțelor Navale Române se vor antrena, săptămâna viitoare, alături de echipajele navelor militare americane Mount Whitney și Cole, în cadrul exercițiului Black Sea Resolve, în apele teritoriale și zona contiguă, informează MApN.
Exercițiul Black Sea Resolve se va desfășura joi, 23 octombrie, și reprezintă, potrivit sursei citate, o continuare a acțiunilor întreprinse în spiritul dezvoltării bunei cooperări și creșterii nivelului de încredere și securitate în Marea Neagră, fiind desfășurat sub egida parteneriatului româno-american.
Forțele Navale Române vor participa la exercițiu cu fregata Regele Ferdinand, nava purtătoare de rachete Pescărușul, două elicoptere IAR 330 Puma Naval și o echipă de militari ai Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale, care va participa la acțiunile destinate exersării procedurilor de interdicție maritimă.
Pe de altă parte, Forțele Aeriene Române vor participa la exercițiu cu trei aeronave MiG-21 LanceR.
Activitățile se vor desfășura pe mare și au ca scop instruirea comună a militarilor americani și români prin desfășurarea unor exerciții ce presupun interdicția maritimă, căutarea și descoperirea de submarine, precum și proceduri de identificare și urmărire a țintelor aeriene.
Cele două nave americane vor acosta în portul Constanța, în perioada 20-23 octombrie, când sunt planificate o vizită oficială la Comandamentul Flotei și activități socio-culturale și sportive ale membrilor echipajelor la Muzeul Marinei Române și pe baza sportivă a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Pe timpul staționării în port, programul militarilor americani mai include ateliere de lucru și concerte susținute la Colegiul Național de Arte de Fanfara Forțelor Navale Americane și de Fanfara Forțelor Navale Române.