Geoană laudă capacitățile NATO. „Avem peste 6000 de ingineri”
Secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană laudă capacitățile Alianței. Într-o intervenție avută la conferința cu tema Rolul Tehnologiilor Noi şi Emergente în domeniul militar şi de securitate, fostul ministru de Externe al României a declarat că „NATO dispune de peste 6000 de ingineri”.
Vasta rețea de specialiști, la care face referire Mircea Geoană, este cuprinsă din oameni de știință și ingineri, care au rolul de a integra cele mai avansate tehnologii în platformele Alianţei.
Mircea Geoană și „rinocerii gri”
Secretarul general adjunct al NATO a căutat să facă o comparație între pericolul Covid-19 și importanța tehnologiilor militare de ultimă generație. Ce a ieșit, trageți singuri concluziile.
„Deseori se vorbeşte despre coronavirus ca despre un eveniment de tipul «lebedei negre». Impact ridicat, dar extrem de improbabil. În timp ce noile tehnologii sunt mai probabil un «rinocer gri». Impact ridicat şi extrem de probabil. Îl vedem toţi cum vine. Ignorarea lui ne va pune pe noi înşine în pericol”, a spus Mircea Geoană în intervenţia sa.
El a subliniat că NATO, provocată de ţări care nu îi împărtăşesc valorile sau nu joacă după aceleaşi reguli, este pregătită şi continuă să se adapteze: „Democraţiile noastre deschise, modelele educaţionale – toate aduc niveluri de creativitate şi perturbare pe care celelalte forme de guvernare nu le pot aduce. Companii mari concurează cu start-up-uri pentru a genera un mod original de gândire. Acesta stimulează inovarea, încurajează concurenţa şi construieşte rezistenţa socială”.
NATO are o „armată de oameni de știință”
Fostul ministru de Externe român a reamintit că în decembrie 2019 liderii statelor membre NATO au adoptat o foaie de parcurs cu privire la noile tehnologii. De asemenea, Alianța Nord-Atlantică dispune de o reţea de peste 6.000 de oameni de ştiinţă şi ingineri care se ocupă de integrarea celor mai avansate tehnologii în platformele Alianţei.
Mircea Geoană a descris evenimentul, pe pagina sa de Facebook, ca fiind o bună oportunitate de a angaja sectorul privat, academic şi de cercetare-inovare într-un dialog despre modul în care „NATO şi Occidentul politic îşi pot menţine supremaţia tehnologică şi militară, ţinând întodeauna cont de valorile noastre democratice, libertăţile fundamentale şi dreptul internaţional”.